Kanadai erdőtüzek

Nagyobb a füst

Tudomány

Az északi szomszédban tomboló drámai méretű, zömmel megfékezhetetlen erdőtüzek miatt az Egyesült Államok lakóinak harmada él időről időre szinte elviselhetetlen légszennyezettségben. Egyelőre nem is látszik megoldás.

Egy jelentős méretű természeti tűz kialakulásához nem kell más, csak nagy mennyiségű gyúanyag – esetünkben leginkább gyantában gazdag fenyőerdők –, tartós aszály, s idővel mind nagyobb forróság. Ezt követően pár szikra is elég, hogy lángra lobbanjon az égésre kész faanyag: jöjjön tehát néhány inkább száraz, kevés csapadékot hozó zivatar, s a vele járó villámtevékenység. Ezzel meg is kaptuk a május eleje óta tomboló kanadai erdőtüzek receptjét.

Ezek füstje és hamuanyaga nem ismer határokat, és százmilliónyi ember életét keseríti meg napról napra. Nyár eleje óta Kanada és az Egyesült Államok lakosságának jelentős része él időről időre leromló és visszaeső, néha egészen mordori körülmények között. Az utcára lépni veszélyes, nem is ajánlatos: nem csupán a krónikus betegek köhögnek-krákognak és fuldokolnak a füsttől. Számos közép-nyugati, illetve északkeleti nagyváros és kisebb-nagyobb település lakói éltek és élnek egészen valószínűtlen körülmények között. Az ég – mint azt New Yorkban vagy Chicagóban készült felvételek is mutatják – gyakran narancsvörössé változik a számtalan apró hamurészecske és az általuk okozott fénytörési jelenségek miatt. A városokat homály borítja még dél körül is, a füstfelhő látványánál csak a kesernyés, fojtó füstszag rosszabb.

Száraz érzés

Kanada túlnyomó részét 2023 márciusa óta rekordmértékű aszály sújtja. A kritikus szintű csapadékhiány és az átlagosnál jóval melegebb tavasz, majd nyárelő a sűrű, fás növényzettel borított régiókban szinte törvényszerűen vezetett a természeti tüzek kialakulásához. Május elejétől előbb nyugaton, Albertában, Brit Kolumbiában, majd keleten, Új-Skóciában óriási területen csaptak fel a lángok. A jórészt fenyőkből álló erdők pedig nem csupán kiválóan, óriási hőenergia keletkezése közben égnek, de a hő hatására rengeteg illóanyag is felszabadul a sokszor a gyulladási pontot még el sem érő fák anyagának bomlásából. Ezek a levegővel elkeveredő, gyúlékony, szerves, a fenyők gyantájából felszabaduló anyagok pillanat alatt, szinte robbanásszerűen gyulladnak be, amint elérik a kritikus hőmérsékletet. Így jönnek azután létre a félelmetes tűzfalak, amelyeket megfékezni szinte lehetetlen; s az erdőt oltani is életveszélyes, hiszen a tűzoltót körbevevő levegő már maga is belobbanni kész elegy.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk