Nem sikerült felébreszteni az indiai holdjárót

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 24.

Tudomány

Bekapcsolt állapotban biztosan nem élnék túl a robotok a hideget.

Egyelőre úgy tűnik, nem élte túl a Holdon töltött 14 napos éjszakát a két indai űreszköz, a Vikram és a Pragyan – írja a hvg.hu.

Pénteken kezdte meg az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) azt a műveletet, amelynek során megpróbálják a mérnökök az alvó módból felébreszteni a Vikram leszállóegységet és a Pragyan holdjárót. Mindkettő a Földet kísérő égitest felszínén van, de a szervezet szerint egyelőre nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot.

Az ISRO az X-csatornán azt írta, minden erőfeszítés ellenére egyelőre

nem érkezett válasz a két szerkezettől a Földre, vagyis még nem reagáltak az ébresztési protokollra.

 

A szervezet azért kapcsolta alvó módba mindkét szerkezetet, mert a Hold déli pólusánál beköszöntött a 14 napos éjszaka. A sötétség miatt -250 Celsius-fokig is hűlhet a hőmérséklet, amit bekapcsolt állapotban biztosan nem élnének túl a robotok.

A napelemeket úgy fordította az ISRO, hogy 14 nap elteltével a Nap első sugarai megvilágítsák, hogy az akkumulátor azonnal töltődni kezdjen. Egyelőre azonban úgy tűnik, hiába.

Az ISRO korábban megjegyezte: a két egységet nem úgy tervezték, hogy átvészelje a sötét és fagyos éjszakát, de azért bízik benne, hogy folytatni lehet a küldetést. Az X-bejegyzés szerint a mérnökök egyelőre nem adták fel a küzdelmet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.