Palkovics az MTA ellen: ki nyeri a háborút?

Tudomány

Az MTA vezetése rántotta el először a kormányt a Palkovics Lászlóval folytatott furcsa tárgyalások során. Több kutató szerint azonban a miniszternek sincsenek ütőkártyái - helyzetjelentés Palkovics tudomány elleni háborújáról: részletek a friss Magyar Narancsban.

Nemcsak a közvéleményt, az MTA kutatóintézeteinek dolgozóit is meglepte, amikor a hónapokig sehova nem vezető tárgyalássorozat után Lovász László, az MTA elnöke és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közös szándéknyilatkozatot adott ki az Akadémia kutatóintézeti hálózatának átalakításáról.

A március 8-i dokumentum szerint Lovász „tudomásul veszi”, hogy a kormány az MTA szervezetén kívül működtetné a kutatóhelyeket, és belemegy abba is, hogy az intézetek irányító testületébe vagy testületeibe a jövőben felerészt a kormány delegáljon tagokat. Cserébe az MTA megtarthatja a vagyonát, és úgy tűnik, megkapja a 2018-ra jóváhagyott költségvetési támogatását is. A szöveg utal arra – igaz, konkrétumok és garanciák nélkül –, hogy a kutatóintézet-hálózat egyben maradhat, finanszírozása kiszámítható lesz, és használhatja az MTA brandjét.

Csakhogy számos kutató, a tárgyalásokra rálátó jól informált forrásunk szerint az MTA vezetősége bedőlt Palkovics blöffjének. „Bár a kormány is engedett bizonyos kérdésekben, nem volt szerencsés a szándéknyilatkozat megfogalmazása. Palkovics mesterien tudja a részleges eredményeket teljes győzelemként kommunikálni, ebből is azt hozza majd ki, hogy az MTA elfogadta az ő koncepcióját” – mondta egy, a folyamatokat ismerő akadémiai forrásunk, aki a téma érzékenysége miatt neve elhallgatását kérte.

Palkovics csúnyán néz

Palkovics csúnyán néz

Fotó: MTI/Mohai Balázs

 

Kérdés, hogyan dönt a szándéknyilatkozatról, a tárgyalások folytatásáról a tudós testület elnöksége. Erről Lamm Vanda, az MTA elnökségi tagja, a gazdaság- és jogtudományok osztályának elnöke ezt mondta lapunknak: „Az elnökség véleményét nem tudom megjósolni. Beszéltem olyanokkal – mondta –, akik jó kompromisszumnak tartják a szándéknyilatkozatot, és olyanokkal is, akik nem. Nekem nagyon nem tetszik, mert a kormányzati beleszólás a tudományos szabadság elvével ellentétesen a politikától teszi függővé a kutatást. Ráadásul, mivel nem indokolják az átalakítást, sanda szándék gyanítható a minisztérium részéről.”

Azt, hogy miképpen taktikázott Palkovics, hogyan vette rá Lovászt a nyilatkozat aláírására, mivel hitegetik a kutatókat, illetve mivel zsarolja a kormány az Akadémiát, és mi vár az MTA-ra, ha belemegy ebbe az alkuba, a friss Magyar Narancsból értesülhet. Cikkünkből az is kiderül, maga Orbán Viktor hogyan viszonyul Palkovics terveihez.

A friss Magyar Narancsot keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk