Először nyerte el nő a nagy presztízsű Abel-díjat

  • narancs.hu
  • 2019. március 19.

Tudomány

A Norvég Tudományos Akadémia első ízben ítélte oda női tudósnak a matematikai Nobel-díjként is emlegetett elismerést.

Karen Uhlenbeck, az austini University of Texas professzora nyerte a 2018-as Abel-díjat, a matematika legrangosabb nemzetközi díját, az analízis, a geometria és a matematikai fizika területén kifejtett alapvető hatásáért kapta az indoklás szerint az elismerést. Többek között a kvantumtérelmélet fizikájában azóta általánosan alkalmazott matematikai alapvetések fűződnek a nevéhez, munkássága jelentősen hozzájárult a részecskék közötti kölcsönhatások leírásához. A Princetonban élő 76 éves matematikus a szimbolikus elismeréséhez 700 ezer dollárt is kapott – írja az Index a New York Times hírére hivatkozva.

A díjat, amely a világ egyik legjelentősebb tudományos kitüntetése, Niels Henrik Abel (1802-1829) norvég matematikus emlékére alapították 2002-ben hiánypótló elismerésként, hiszen az 1895-ben alapított Nobel-díj a matematikusokat nem jutalmazza, és évente ítéli oda kiemelkedőt alkotó matematikusoknak a norvég tudományos akadémia. A megosztott díjakkal együtt idáig 19-en kapták meg a norvég elismerést, köztük a magyar Szemerédi Endre és a magyar származású Lax Péter.

Szemerédi Endrével 2012-es díjazása után interjúztunk.

Mostanában már pironkodva elismerik

Két hete nyerte el az egyik legrangosabb kitüntetést, a matematikai Nobel-díjként is aposztrofált Abel-díjat. A már évtizedek óta az amerikai Rutgers Egyetem számítógép-tudományi tanszékén oktató Szemerédi Endre az általa művelt szakterület különlegességéről, a matematika magánvaló szépségéről és sokszor jeles felfedezők számára is láthatatlan távlati hasznáról beszélt nekünk, továbbá arról is, mit tartanak a számok, halmazok és gráfok tudósai egymás szakterületéről.

 

Lead-kép: http://www.abelprize.no

Neked ajánljuk