Ami Aquamanben, a Vízipókban és SpongyaBobban is közös

  • narancs.hu
  • 2019.03.22 10:00

Tudomány

Ki lakik odalent, kit rejt a víz?

Ma van a Víz Világnapja, ünnepeljük azzal, hogy nem pazaroljuk.

Az ENSZ 1993-ban döntött úgy, hogy március 22-én a vízzel kapcsolatos problémákra hívja fel a figyelmet.

Az idei víz világnapjának nemzetközi szlogene: "Vizet mindenkinek!" Ezzel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mindenkinek alapvető joga a tiszta vízhez való hozzáférés. A világnap arra is felszólít, hogy próbáljunk meg tudatosabban élni és bánni a vízkészlettel.

A jeles nap alkalmából a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) környezeti fenntarthatóság igazgatóságának vezetője, Kőrösi Csaba is nyilatkozott az M1-nek, ahol emlékeztetett arra, hogy  a Föld vízkészletének csupán 0,007 százaléka van felszínen, tehát csupán ennyi az a vízmennyiség, amely  könnyen elérhető, nem túl szennyezett és majdnem azonnal használható. Ez

Azt is elmondta, hogy bár Magyarországon biztosított a lakosság vízellátása, de például a mezőgazdaságban előfordul vízhiány.

A Homokhátság régióban, például, évente 10-15 centiméterrel csökken a talajvíz szintje, ha nem tesznek valamit, akkor ez a régió 15-20 éven belül el fog sivatagosodni - mondta. "Tehát van vízhiány Magyarországon, s a spórolásnak szükséges, hogy helye legyen" - hangsúlyozta az igazgató.

Ráadásul Magyarországon is jelentős problémát okoz a szennyezés, és - az igazgató szerint - ebben az esetben szem előtt kell tartani, hogy egyetlen csepp olaj, akár ezer liter vizet is fogyasztásra alkalmatlanná tehet.

A fejlődő világban a szennyvíz 80-90 százaléka tisztítatlanul jut vissza a természetbe. "Két végén égetjük a gyertyát: az egyik végén egyre kevesebb édesvíz jut egy főre a világban a száraz régiókban, s jellemzően ugyanezen régiókban a szennyvízkibocsátás sokkal nagyobb, mint amit a természet önmagában képes kezelni" - mutatott rá Kőrösi Csaba.

A víz világnapja alkalmából pedig következzen néhány fontosabb vízzel foglalkozó cikkünk:

Miért olyan kevés a víz a Dunában és okozhat-e ez katasztrófát?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bizonyos, hogy jelentős éghajlati eredetű gondokkal kerülünk szembe hazai vizeinknél: villámárvíz, aszály, a folyók esetében szélsőséges vízjárás várható. A Duna alacsony vízállása idővel a folyó menti vízbázisok minőségét is ronthatja, rosszabb esetben a Paksi Atomerőmű részleges leállítását is kikényszerítheti.

Mérések a zavarosban

Strandolási szempontból többnyire kiváló állapotban vannak a hazai természetes vizek, ez azonban nem mondható el a magyar tavak és folyók ökológiai állapotáról. Az Európai Unió értékelése alapján a hazai vízminőség pocsék, a szakemberek szerint azonban az EU szempontjai túl szigorúak.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.