Romániában is megjelent a gyermekek körében terjedő ismeretlen eredetű májbetegség

  • narancs.hu
  • 2022. április 26.

Tudomány

A hírt a bukaresti egészségügyi minisztérium is megerősítette.

A román egészségügyi tárca közleménye szerint egy ötéves, Ilfov megyei gyerek az első azonosított beteg az országban, aki a jelenleg ismeretlen eredeű májbetegség miatt szorul kórházi kezelésre.  Az említett kislányt április 4-én utaltak be heveny májgyulladással egy bukaresti kórházba. A páciensnél az ismert vírusos májgyulladások egyik típusát és autoimmun betegséget sem sikerült beazonosítani. A gyermek nem járt külföldön, nem került érintkezésbe egyik olyan gyanús májgyulladásos esettel sem, amelyről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számolt be. A páciens tüneti kezelést kap, állapotát sikerült stabilizálni – áll az MIT közleményében.

A bukaresti minisztérium azért jelentette az esetet, mivel a tünetegyüttes (májelégtelenség, sárgaság és 500 U/l feletti transzamináz-szint egy vírusmarkerek nélküli májgyulladásos gyermeknél) megfelel a WHO által közölt leírásnak.

Az ENSZ szakosított szervezete szombat este számolt be arról, hogy „ismeretlen eredetű heveny májgyulladásˮ legkevesebb 169 esetét jelentették tucatnyi európai és amerikai országból.

A kiskorú páciensek közül tizenheten májtranszplantációra szorulnak, és már egy haláleset is volt. Az első megbetegedést Nagy-Britanniából jelentették, ahol eddig 114 gyermek fertőződött meg a rejtélyes kórral. A szakértők azt valószínűsítik, hogy egy adenovírus áll a háttérben, amellyel szemben – normális körülmények között – első életéveikben ellenállóvá válnak a gyermekek, ezt azonban a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások megakadályozták – írta a Mediafax hírügynökség.

A román Adevarul című lap a májgyulladás korai felismerésének fontosságára figyelmeztető Mihai Craiu gyermekorvost idézi, aki szerint éppen azért fontos, hogy a szülők idejében felismerjék a sárgaságot és azonnal orvoshoz vigyék a kisgyerekeket, mert a most megszaporodott eseteknél a kórokozó egyelőre ismeretlen, és félő, hogy a nagy választékban kapható, sokat reklámozott májvédők keveset segítenek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk