Orvosi kannabisz itthon és külföldön

Rossz hírű gyógyító

Tudomány

A világ egyre nagyobb részén hódít az orvosi célokra felhasznált kender. Magyarország ebben is kivétel.

A világban főleg rekreációs célból fogyasztott, többnyire szívott kannabisznövény számos olyan vegyületet tartalmaz, amelyekről immár nemcsak a népi tapasztalatok, de a szigorú klinikai vizsgálatok is bizonyítják, hogy orvosi jelentőségük van, illetve lehet. A fájdalmak és más betegségtünetek enyhülése valószínűleg nem kis részben épp azoknak a vegyületeknek köszönhető, amelyeknek a pszichoaktív hatás is.

A kenderfélék (Cannabis család) számos fajtája bír jelentőséggel az emberi fogyasztás szempontjából: akad, amelyikből ruhát, zsákot és kötelet készítenek, mások termős virágzatát pedig élvezeti okokból fogyasztják, jórészt illegálisan. A kendernövényt (Cannabis sativa) az idők során más-más irányba nemesítették – durván fogalmazva az egyik irányban a pszichoaktív hatóanyagok koncentrációját fokozták, a másik irányban a rosttartalmat. Mindkét kenderfélében megvannak ugyanazok a hatóanyagok, ám a rostkenderben az egyik fontos vegyület, a kannabidiol (CBD) koncentrációja jelentősen felülmúlja a pszichoaktív hatásért felelős tetrahidrokannabinolét (THC). Márpedig a THC/CBD arány orvosi szempontból is kulcsfontosságú, mivel valószínűleg ez biztosítja azt a szinergikus koktélt, ami megfelelő használat esetén olyan betegségeket és tüneteket is képes gyógyítani, amelyekre más gyógyír nem is áll rendelkezésre.

 

Ki a skatulyából

A kender, pontosabban a pszichoaktív komponensekben gazdag kannabisz gyógyhatásairól több évezredes tapasztalatok számolnak be: népi és hivatásos gyógyítók egyaránt kiterjedten használták a növényt, és megvolt a helye a magyar népi gyógyászatban is. A professzionális gyógyításban azonban sokáig nem foglalhatta el a helyét, és manapság is erős ellenérzések és gyanakvás kísérik a terjedését, aminek két jó oka is van. A kendert mindenekelőtt illegális drogként tartják számon, márpedig ebből a skatulyából nehéz szabadulni. Az sem segítette az elfogadását, hogy karrierje fordítva alakult, mint a nála sokkal addiktívabb, tudatmódosító opiátoké – azok ugyanis előbb voltak patikaszerek (mint például a köhögéscsillapítónak kifejlesztett heroin), s csak utána szabadultak rájuk a szerhasználók.

De van egy másik szempont is, amely gátolta a kiterjedtebb használatot: a modern, bizonyítékalapú biomedicina, pláne a gyógyszer-engedélyezési rendszer csak olyan patikaszerek használatát hagyja jóvá, amelyek hatásossága és kockázatmentessége klinikai tesztek sorozatán keresztül igazolódott. A kannabisz esetében már évek óta folynak klinikai tesztek, amelyek éppen ezt célozzák: az eredmények sok tekintetben biztatóak, de még rengeteg munka vár a kutatókra. Egy olyan szert kell tesztelniük, amely nem steril tablettába préselt hatóanyagot tartalmaz, s amelynek így az „elkészítését” nehéz sztenderdizálni, s a kellő tisztaságot biztosítani. Az sem teszi egyszerűbbé a tesztfeladatok kijelölését, hogy a híre szerint igazi csodaszerről van szó. A sclerosis multiplex, a glaukóma (zöld hályog) vagy epilepszia esetén is használható, enyhíti a kemoterápia mellékhatásaként fellépő állandó hányingert, bevethető krónikus fájdalmak és izomgörcsök esetén, sőt előrehaladott stádiumú HIV-fertőzötteknél is fokozza az étvágyat. A laboratóriumi kísérletek szerint a kannabinoidok bizonyos mértékű rákellenes aktivitást is mutatnak, de ez még tényleg messze van a klinikai igazolástól.

Más esetekben sokkal előrébb tart a kannabisz gyógyhatásának igazolása: egy olyan betegség, amellyel szemben a hagyományos gyógyszerezés úgyszólván eszköztelen, a sclerosis multiplex esetében például már nem csupán a laikus tapasztalat támasztja alá az orvosi célra használt kender hatásosságát, például a görcsök és fájdalmak enyhítésében. Biztatóak az eredmények a Tourette-szindróma tüneteinek enyhítése terén is, bár egyelőre még elégtelenek a bizonyítékok. Korlátozott hatásosságról szólnak az epilepszia bizonyos változatai és a zöld hályog kapcsán végzett klinikai tesztek is.

Érdekes módon a nem betegségspecifikus hatások tekintetében jóval kisebb a kétely: a kannabisz jó fájdalomcsillapító, amit a nem éppen orvosi célú szerhasználók milliói is igazolhatnak, és a hányinger elleni hatásossága sem kérdéses, legalábbis a fogyasztók nagy részénél – nem véletlenül választja annyi rákbeteg a tünetenyhítő kannabiszkúrát (már ahol megteheti!).

A tudomány nagy baja azonban, hogy ha még lennének is minden kétséget kizáró klinikai bizonyítékok a kannabisz orvosi hasznairól, akkor is fennáll a hatásmechanizmus kérdése. A szokásos gyógyszerkísérletek zömmel egyfajta hatóanyagot tesztelnek, s még ez esetben is problémák sokaságával kell megküzdeni. A kannabisznövényben azonban 400 különböző vegyületet találunk, ezek közül csupán az agyi aktivitást mutató kannabinoidok száma 70. Közülük kettőt, a CBD-t és a THC-t már említettük, amelyeknek együttes hatása is fontos lehet, s akkor nem is beszéltünk a többiekkel való összjátékáról.

 

Vényköteles

A világ számos országában döntöttek már úgy, hogy az eddigi, elégtelen klinikai bizonyítékok dacára, ám a használattal kapcsolatos pozitív felhasználói tapasztalatokat figyelembe véve, engedélyezik az orvosi kannabisz használatát. A nyilvánvaló pionírok mellett (többek között az Egyesült Államok 29 tagállama és a fővárost, Washingtont magába foglaló District Of Columbia, Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Izrael, Finnország, Portugália, Spanyolország már engedélyezte az orvosi kannabiszt) számos volt szocialista állam (Csehország, Szlovénia, Horvátország, Macedónia) is így tett korábban. Jóval nagyobb visszhangot váltott ki, hogy ezen a nyáron előbb a lengyel törvényhozás alsóháza, majd a szenátus is elfogadta, Andrzej Duda államfő pedig aláírta azt a törvényt, amely engedélyezte, hogy a gyógyszertárak szigorúan vényköteles szerként árulhassanak kannabiszból készült termékeket. A legalizálás következményeként könnyebben hozzájuthatnak a napi betevő kannabiszhoz azok a betegek, akik krónikus fájdalommal, émelygéssel vagy hányingerrel küzdenek (például kemoterá­piás kezelés miatt). Alkalmazható lesz sclerosis multiplex, görcshajlam vagy más szerekkel nem kezelhető epilepszia esetén is – már, ha az orvos felírja.

 

Elutasítjuk, elismerjük

Efféle gesztust Magyarország nem tett, de jó tudni, hogy a hazai szabályozás egyáltalán nem zárja ki, hogy a más EU-tagállamokban már forgalomban lévő készítményeket az orvos is berendelheti, ha úgy látja jónak. Bár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei rendre kifejtik az efféle készítmények biztonságosságának és hatásosságának igazolását illető kételyeiket, azt elismerik – mint tette ezt Pálffyné Poór Rita Erzsébet, az OGYÉI módszertani és egyedi igénylések főosztá­lyának vezetője egy tavalyi, a TASZ által szervezett konferen­cián –, hogy már manapság is többféle szolgálati úton, legálisan juthatunk Magyarországon is kannabiszkészítményekhez. A szakorvos kérvényezheti betegei számára az OGYÉI-től az ilyen szerek használatát, a behozatalhoz (hiszen itthoni termelésről szó sem lehet, kábítószerről van szó!) pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) engedélyét kell kérni. Járóbetegeknek éppúgy megrendelhetők ilyen készítmények, mint, mondjuk, az onkoló­gián fekvők számára. Kevesen tudják, de 2008-tól immár legális Magyarországon az úgynevezett alkalmazási előírástól eltérő gyógyszeralkalmazás is – ennek jegyé­ben írhat fel az orvos betegének kannabiszkészítményt, s indíthatja útjára a bürokratikus gyógyszerrendelést.

2016 májusától működik az országban az úgynevezett könyörületes használat (compassionate use) intézménye is: ilyenkor a beteg bevonható egy legalább kettes fázisú klinikai vizsgálatba, például a tünetek enyhítése érdekében. Ennek pedig már komoly jelentősége van nálunk is, hiszen itt is folynak klinikai kísérletek, amelyek az orvosi célú kannabiszkészítmények hatásosságát vizsgálják. Az orvosokat és patikusokat is a soraiban tudó Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület arra ösztönzi a magyar orvosokat, hogy sűrűbben írják fel az Európa számos országában már alkalmazott kannabiszalapú készítményeket (például a brit gyártmányú Sativexet), illetve azt szeretnék elérni, hogy az egészségbiztosítási alapú gyógyszertámogatás terjedjen ki ezekre a szerekre is. Egyelőre viszonylag kevés orvos élt ezzel a lehetőséggel, idővel persze bővülhet a számuk, például a gondosan dokumentált sikeres kezelések nyomán.

Tágabb perspektívából szemlélve az orvosi kender hatalmas üzlet lehetne akár Magyarország számára is, ha hajlandók volnánk beszállni a nyersanyagtermelésbe, s még nagyobbat kaszálhatnánk, ha a gyógyászati készítmények gyártásába is bekapcsolódnánk. Miközben a hírek szerint Izrael épp azon dolgozik, hogy az orvosi kender első számú beszállítója legyen a világban, nálunk, habár kivételes kendertermesztési múlttal rendelkezik az ország, fel sem merült, hogy folytatni lehetne e nemes és gyümölcsöző hagyományt.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.