Tartalom

MaNcs 29. évf. 34. sz. (2017-08-24)

Publicisztika

László Géza

Publicisztika

Mindenki lenyeli

A különadók mellékhatásai 2. – A „csipszadó”

Évről évre egyre többet tudunk arról, milyen szörnyű dolgokkal etetnek és itatnak minket a konyhai kémia mágusai, így amikor 2011-ben felbukkant a csipszadóról szóló javaslat (rendes nevén „népegészségügyi termékadó”, avagy Neta), nem is tűnt elrugaszkodott ötletnek. Ahogy a miniszterelnök azon intése sem, hogy „aki elvesztegeti egészségét, annak jobban hozzá kell járulnia az egészségügyi rendszer fenntartásához”. Még akkor sem, ha az élelmiszerek káros összetevőinek adóztatásáról a szakmai viták finoman szólva még nem jutottak nyugvópontra: a „zsíradóról” (általában fat tax néven emlegetik ezt az adónemet) közgazdasági, szociálpolitikai és egészségügyi szempontok és érvek kergetik egymást.

Egotrip

Egotrip

Techet Péter: Svarcgelb

Az utolsó Habsburg-bástya

Téved, aki azt hiszi, hogy az ingyensör kommunista utópia. S hogy meggyőződjön tévedéséről, az ilyen történelmileg képzetlen illetőnek elég lenne minden augusztus 15-én felmennie Liechtenstein hercegének kastélyához, ahol addig tarthatja a címeres műanyag poharat a söröscsap alá, amíg a herceg ki nem rúgja estefelé a kertjéből az alattvalókat.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Az „Aranyalma Projekt” rejtélye

Ne féljenek, nem őrültem meg: bármilyen vonzó is, de e hasábokon nem kezdek krimit írni. A címben idézett megnevezés a Nemzetgazdasági Minisztérium felhívásában szerepel. „A GRÁNIT Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság Magyar Állam tulajdonában álló társasági részesedésének (részvényeinek)” értékesítésére vonatkozó pályázatra az ajánlatot cégjelzés nélküli zárt borítékban kell benyújtani, amelyen kizárólag az „Aranyalma Projekt” elnevezést lehet feltüntetni.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Pont így jó

Trumpedli elnök úrnak sűrű volt a múlt hete. Valójában nem is a múlt hétfőn, hanem az az előtti szombaton, a charlottesville-i gyilkosság napján kezdődött. Ekkor, vagyis szombaton hangzott el első, viszonylag semleges mondása a náci gyűlöletpartiról, és már az sem volt rendben.

A szerk.

A szerk.

Felkészülnek

Napok óta Semjén Zsolt elképesztő kiszólásán rágódik a magyar sajtó jó része, de sokra eddig nem jutott vele senki. A KDNP politikusa ugyanis azt mondta a Hír Tv-nek a határon túli magyarok szavazati joga kapcsán, „hogy PC módon fogalmazzak, tudnék olyan népcsoportot mondani, vagy olyan, pontosabban olyan csoportokat Magyarországon, akik életükben egy fillér adót nem fizettek, mégis abszurd lenne azt mondani, hogy ne legyen szavazati joguk”.

A szerk.

A szerk.

Barcelona után

Múlt csütörtökön egy 22 éves, marokkói születésű dzsihadista egy furgonnal a tömegbe hajtott Barcelona forgalmas La Rambla sétálóutcáján, halálra gázolt 13 embert és megsebesített legalább 130-at. Junesz Abujakub a támadás után egy kocsit is elrabolt, és leszúrta annak tulajdonosát. A rendőrségnek csak hétfőn sikerült likvidálnia, a katalán fővárostól 40 km-re.

Belpol

Belpol

Úgy maradsz – Szegénység Magyarországon

A kormány szerint folyamatosan csökken a szegénység, de azok, akik naponta szembesülnek e társadalmi problémával, nem így látják. Az utóbbi évek intézkedései ráadásul tovább súlyosbították az amúgy is rossz helyzetet.

Interjú

Belpol

„Felsőbb utasításra történt”

Siewert András, a Migration Aid operatív koordinátora

Az elmúlt hetekben nagy port kavart a menekültek táboroztatásáról szóló tervük, holott már régóta viszik kirándulni a Magyarországon élő családokat, fiatalokat. A helyszínt nem árulják el, de a tábort most is megtartják. A szervezet operatív koordinátorával pénzről, átalakuló működésről, pártokról és a tranzitzónákról is beszélgettünk.

Szinte korlátlan lesz az állam megfigyelő hatalma

Belpol

A kormány belügyei

Miközben központi kamerahálózat kiépítésére készül, a titkos megfigyelések engedélyezésénél önmagát korlátozná a kormány. Ám jogvédők szerint az önkényes rendszer lényege változatlan marad.

Andy Vajna adója és vidéki rádiók beolvasztása

Belpol

Házhoz mennek

Az elmúlt időszakban Andy Vajna visszautasíthatatlan ajánlatot tett az ország leghallgatottabb vidéki rádióinak, így most már 22 körzetben fogható a Rádió 1. A terjeszkedésen törvényileg is lehetne fogást találni, de senki nem akar a fideszes gépezet útjába állni.

Külpol
Színház

ŐSZMŰVÉSZET - Interjú

Színház

„Hastöméssel oldom meg”

Hevér Gábor színész

Civilben józan és kényelmes. A színpadon sokszínű, vehemens. Bármit képes elhitetni humorral, intenzív érzelmekkel, az átváltozásaival. A Vígszínház tagja, de az Átriumban is sikerszériákban játszik, most pedig éppen a szokásosnál sötétebb tónusú Hegedűs a háztetőn bemutatójára készül Alföldivel.

Zene

ŐSZMŰVÉSZET - Interjú

Zene

„Európai magyarnak tekintem magamat”

Balázs János zongoraművész

27 évesen Liszt Ferenc-díjat, pár évre rá Prima díjat kapott, tavaly megalapította a Cziffra Fesztivált. A Zsidó Kulturális Fesztivál egyik sztárvendégével művészet és valóság viszonyáról, Gershwin Kék rapszódiájáról, az élet értelméről, cigánykérdésről, tehetséggondozásról, hazaszeretetről beszélgettünk, meg arról, hogy a verseny lovaknak való.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Egyik gyűlölet helyett a másik

Félmúlt a Kossuthon

Már megszokhattuk, hogy a kora délutáni programsáv vita- és hírműsorai közé ékelve van egy fél óra az állami rádióban, ami az úgynevezett ismeretterjesztő történelmi magazinoké.

Képzőművészet
Film

Film

Film

Az év bulija

Gabor Csupo: Pappa Pia

Minden valamirevaló Beatles-memoár megemlékezik arról az ötven évvel ezelőtti különös éjszakáról, amikor John Lennon azzal hívta fel Paul McCartneyt, hogy készítsenek egy olyan filmet, amiben egy sárga tengeralattjáró üldözi Ringót.

Könyv
Gasztro
Tudomány
Lélek

Interjú

Lélek

„Az emberek kerülik az intimitást”

Almási Kitti pszichológus

Keresett magánpraxist visz, és rendszeresen járja az országot a hűtlenségről, a párkapcsolati játszmákról, a bátran élésről szóló előadásaival. Pasaréti rendelőjében is csupa ilyesmiről beszélgettünk vele.

Riport

Riport

A négysajtos napszámosai - A pizzafutárok titkos élete

Gyakori ismerőseink, belátnak a küszöbön túlra, ismerik az étkezési szokásainkat, mégsem tudunk róluk semmit. Milyen körülmények között dolgoznak, hogyan fizetik őket, miként trükköznek, és egyáltalán, megéri-e nekik az ételkihordás? A pizzafutárok nyomába eredtünk.

Tévétorrent