A Föld és népe

Sok jó ember

Tudomány

Földünk népessége 2022 novemberére meghaladta a 8 milliárd főt. Hogyan lettünk ennyien, megállítható-e az utóbbi kétszáz év rohamos növekedése, és mennyien férünk el a bolygón?

Jól mutatja az emberiség aktuális létszámának felgyorsult gyarapodását, hogy míg az egymilliárd fő elérése 200 ezer évbe tellett (az a napóleoni háborúk idején, 1804-ben következett be), ezt követően már röpke 219 év alatt lettünk 7 milliárddal többen – a glóbusz nyolcmilliárdodik lakója idén november 15-én született meg (nyilvánvalóan a becslések szerint).

A kutatók szerint a Föld népessége gyakorlatilag a 14. századi nagy pestisjárvány lecsengése óta folyamatosan növekszik (akkor úgy 370 millióra eshetett vissza). A gyarapodást az utóbbi évszázadok háborúi, népirtásai, járványai és élelmezési krízisei is csupán csekély mértékben fékezték. Sokkal nagyobb szerepet játszott a népesség alakulásában a termékenységi ráta alakulása, ami a modernizálódó közösségekben többnyire mindenhol csökken, és a halandóság, amelynek a mutatói viszont a Föld legnagyobb részén rohamosan javultak az elmúlt időszakban. Ezen belül is a járványok elleni mind eredményesebb küzdelem, az orvosi ellátás hatékonyabbá válása még a legelmaradottabb régiókban is csökkentette főként a csecsemő- és gyermekkori halálozást, ami változatlan termékenységi mutatók mellett önmagában is népességrobbanáshoz vezetett. A modern mezőgazdasági technológiák elterjedése jóval több ember eltartását tette lehetővé az olyan területeken is – például Ázsiában, Afrikában, Latin-Amerikában –, ahol korábban a táplálékhiány fékezte a sokasodást. Mindeközben nőtt a születéskor várható élettartam, és csökkent a felnőttkori halandóság is. Mindazonáltal a Föld népességének gyarapodása soha nem volt egyenletes a világ egyes régióban, így ebből a szempontból sem különleges a mai helyzet, amikor a szaporulat túlnyomórészt Afrika, részben egyes ázsiai és latin-amerikai régiók népességrobbanásának köszönhető. A gazdagabb országok közül számosban csupán a bevándorlás miatt növekszik létszám, ennek híján inkább csökken a lélekszám. Jellemző az is, hogy a legdinamikusabb gyarapodást akkor mutatta a Föld népessége, amikor a fejlettebb, gazdagabb régiókban már csökkent a növekedés üteme, ám a kevésbé fejlett régiókban hirtelen emelkedni kezdett.

Mérföldkövek

A leggyorsabban, évente átlagosan 1,8 százalékkal 1955 és 1975 között nőtt a Föld népessége. Ezen belül is akadt egy olyan ötéves periódus 1965 és 1970 között, amikor a gyarapodás elérte az évenkénti 2,1 százalékos szintet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk