Tartalom

MaNcs 34. évf. 48. sz. (2022-12-01)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ki pápább a pápánál?

Róma messze van. Székesfehérvártól különösen. Persze, mi nincs messze Székesfehérvártól? A kérdés ugyan költői, mégis lenne egy tippünk.

A szerk.

A szerk.

A mocsár

Noha a magyar köztársasági elnök fix időpontú, konkrét eseményre – a november 26-i Grain from Ukraine (Gabona Ukrajnából) program miatt – utazott Ukrajnába, látogatásának értékelésekor ez a tény a legmellékesebb.

Publicisztika

Várhegyi Éva

Publicisztika

Pancserek viadala

Kamatháború a kormány és a jegybank között

Ha Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a múlt kedden kellően bátor lett volna, akkor – maga mögött felsorakoztatva Matolcsy Györgyöt, Varga Mihályt és Orbán Viktort – kijelentette volna: ezt alaposan elkúrtuk. Ehelyett kamatháborút indított a jegybankkal.

Egotrip

egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Minden másképpen van

Ez az írás nem vitacikk. Ahhoz ugyanis, hogy Szécsi Noémi nemrég megjelent ego­tripjével (lásd: O tempora, o mores!, Magyar Narancs, 2022. november 17.) értelmesen vitatkozzak, pontosan értenem kellene, hogy mi az ő álláspontja a trágársággal kapcsolatban. Nem mindig tudom azonban, hogy mi az, amit ironikusan mond, illetve mi az, amit az írásában szó szerint kell érteni.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek 2022/48.

Olvasói levelek az Ez már az ítélet és a Telefonszex c. írásokhoz kapcsolódóan.

Belpol

Interjú

Belpol

„Maga a rendszer is bántalmazza a gyerekeket”

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány volt vezetője, tanácsadója a gyermekvédelmi rendszer hiányosságairól

Ha a kormány elkezdené most önteni a pénzt a gyermekvédelmi rendszerbe, akkor is hosszú évekbe telne érdemi változást elérni. Gyurkó Szilviával egyebek mellett arról beszélgettünk, hogy miért káros, ha a kormány használni kezdi a „gyermekjogok” kifejezést.

Gyengítés helyett megerősítette a kiskereskedelmi láncokat a kormány

Belpol

Szalámivég akciósan

A kormány meghirdette, hogy az élelmiszer-kiskereskedelem 50 százalékát hazai irányítás alá kívánja vonni. Ez nem sikerült, viszont a helyzet rosszabb, mint valaha – és nem a multik fölénye a legnagyobb baj.

Veszélyben a Tahitótfalu környéki erdők?

Belpol

Sámán, ne építgessé’ mán

A Dunakanyarban „szabadparkot” létesítene többek között sámánelvonulások, dobszakkörök céljára egy vállalkozó. A telek Natura 2000-es területen van. A beruházás legnagyobb ellenzője a szintén helyi érdekeltséggel rendelkező Császy Zsolt, a hajdani Sukoró-ügy egyik szereplője.

Külpol

Mi vár Katarra a foci-vb után?

Külpol

Száz év előre és hátra

A világbajnokság körüli visszásságoknak se szeri, se száma: a katari uralkodói családnak korrupciót, a munkavállalói és az emberi jogok sárba tiprását, a demokrácia semmibe vételét hányják a szemére. Ám a dohai vezetésnek nem a rossz sajtója miatt fő leginkább a feje. Regionális hatalmi harcok, gazdasági átrendeződés, munkátlan generációk okoznak hosszú távú gondokat az országban.

Zene

Kormányzati nemtörődömség nyomasztja a klasszikus zenei életet

Zene

Nincs meg a közös hang

Nem érkezett meg az előadó-művészeti többlettámogatások fele-kétharmada a zenekarokhoz, jövőre pedig egy fillért sem kapnak a tao kiváltására létrehozott juttatásból. A minisztérium hallgat, de miért is csinálna bármit, ha nem lát felelős stratégiát a másik oldalon, s nem kell szembenéznie a szakma képviselőinek egységes fellépésével?

Interjú

Zene

„Néha elő is kell adni”

Csach Gábor – Kinopuskin

Az idén 35 éves zenekar az újhullámos, funkos, jazzes zenéjével a kilencvenes évek egyik legjobb alternatív produkciója volt, olykor-olykor mostanában is fellépnek. A zenekar vezetőjével arról beszélgettünk, hogyan lettek az ország legjobb funkyzenekara, miért hagyták abba a csúcson, számított-e, hogy Balassagyarmat fideszes polgármestere lett.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET – Interjú

Könyv

„Hedonista szerzetes vagyok”

Kun Árpád író

Tartalmaz önéletrajzi elemeket is a Takarító férfi című legutóbbi regénye, de nagy szerepet kap benne a fantázia. A Norvégiában élő szerzővel autofikcióról, alkati szemlélődésről, idegenségérzetről, szociális segítő munkáról, férfiszerepekről, meg persze a varázslatos norvég tájról is beszélgettünk.

Kritika

KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Kritika

Rosszkor, rossz helyen

Tabán – fényképek, történetek

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.

KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Kritika

A lágerek szabadsága

Visky András: Kitelepítés

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Kritika

Hálásan köszöni

Darvasi László: Az év légiutas-kísérője

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Kritika

A fekete hús történetei

Havasréti József: Terepmunka

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Kritika

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Mohamed Mbougar Sarr: Az emberek legtitkosabb emlékezete

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Kritika

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl: A történetmondó. Emlékek életről és zenéről

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Kritika

Trójai ló a szív

Raphael Bob-Waksberg: Aki még romjaidban is szeret

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Kritika

Túlélték magukat

Ian Gittins: Depeche Mode – Hit és rajongás

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Film

Kritika

Bocs, idézet

Maria Schrader: Azt mondta

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Film

Kritika

Madarász, madarász!

David O. Russell: Amszterdam

Vincente Minnelli, George Cukor, Mike Nichols – pár név azok közül, akiket hagyományosan színészek rendezőjének (actor’s director) szokás nevezni.

Színház

Kritika

Lelkünk mosóteknője

Bíró Bence: magyartenger

Aki járt a kilencvenes években a Balaton-parton, az pontosan ismeri azokat a meggypirosra festett, dög nehéz strandszékeket a szőlőlugas alatti fagyizó teraszáról.

Kiállítás

Kritika

Nosztalgia nélkül

Kádár-kocka

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2022/48.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Fiú a mennyből

Meghal az iszlám világ emblematikus intézménye, a kairói vallástudományi egyetem (Al-Azhar) vezetője.

Visszhang: animációs film

Visszhang

Fura világ

Durva papírra nyomott, filléres kalandtörténetek világa elevenedik meg a Disney leg­újabb animációjában.

Visszhang: lemez

Visszhang

Daniel Avery: Ultra Truth

A brit DJ-producer bő egy évtizede készíti elektrohatásokból és technominimalizmusból építkező, míves szerzeményeit.

Visszhang: tánc

Visszhang

Sweat Baby Sweat

Jan Martens 2011-ben készült előadása ma is progresszívnek számít.

Színház
Film

tévésmaci

Film

A baboroszlán

Amikor Sztupa és Troché az elhagyott fát keresték, Sztupa – nem lévén semminemű érintettsége a fa történetében – még a szokott alaposságánál is jóval keményebben tolta.

Tudomány

Interjú

Tudomány

Csak a magyar és a szlovák között választhattak

Tyekvicska Árpád történész a felvidéki népszámlálások tanulságairól és a losonci zsidóság sorsáról

„Az ember akkor nyilvánít őszinte véleményt, ha bizalma van abban, aki kérdezi, és átlátja a nyilatkozata következményeit” – mondja a Nógrád Megyei Levéltár volt vezetője, aki szerint egy-egy impériumváltás után ezért fordulnak meg a nemzetiségi arányok.

A Föld és népe

Tudomány

Sok jó ember

Földünk népessége 2022 novemberére meghaladta a 8 milliárd főt. Hogyan lettünk ennyien, megállítható-e az utóbbi kétszáz év rohamos növekedése, és mennyien férünk el a bolygón?

Gasztro