Spanszűrő - WiW és iWiW

  • Csordás Attila
  • 2005. október 13.

Tudomány

"Ennek a weboldalnak az elmúlt egy évben nem volt más célja, mint a szórakozás" - ez áll a lassan 120 ezer regisztráltnál tartó, legnagyobb magyar nyelvű online közösségi hálózat, a WiW (wiw.hu) honlapján. Az üzemeltetők a hetekben indítják el a sok nyelven beszélő, városok, helyi közösségek szerint szerveződő, nemzetközi iWiW-et, a régi oldal pedig megszűnik. A kockázatok és remények egyaránt nagyok.

"Ennek a weboldalnak az elmúlt egy évben nem volt más célja, mint a szórakozás" - ez áll a lassan 120 ezer regisztráltnál tartó, legnagyobb magyar nyelvű online közösségi hálózat, a WiW (wiw.hu) honlapján. Az üzemeltetők a hetekben indítják el a sok nyelven beszélő, városok, helyi közösségek szerint szerveződő, nemzetközi iWiW-et, a régi oldal pedig megszűnik. A kockázatok és remények egyaránt nagyok.

Amikor Várady Zsolt digitális útjára indította 2002. április 14-én az angol "who is who" szavak kezdőbetűinek összevonásából WiW-re keresztelt oldalt ismerősei számára, aligha gondolta, hogy agyszüleménye rövid idő alatt a legnagyobb magyar nyelvű közösségi weboldallá növi ki magát. A WiW olyan online ismerősi hálózat, mely meghívásos alapon működik, a regisztráltak teljes nevükkel szerepelnek, és a hálózat alapegysége a visszaigazolt, vagyis szimmetrikus ismerősi kapcsolat, melyből mintegy 1,3 milliót tartanak nyilván.

Így vagy úgy, de a WiW sokak életébe szólt bele az elmúlt 3 és fél évben Magyarországon, különösen Budapesten. Ismeretségek köttettek, szerelmek, barátságok szövődtek, munkahelyek töltődtek be, lakások cseréltek gazdát, autók slusszkulcsa került más kezekbe.

A WiW voltaképpen egészséges, természetes és jobbára ártalmatlan

versengés a kapcsolatokért,

az informális tőkéért: "Te őt ismered, én rajtad keresztül őt ismerhetem meg, ide megereszthetek egy telefont, hogy intézzék el ezt meg ezt, adják meg azt a bizonyos infót, ennél a munkánál előbb kerülök képbe, neked olcsóbban adom el a kocsimat."

A világ leíró értelemben így működik, ezt lehet kárhoztatni vagy gátlástalanul használni, de figyelmen kívül hagyni butaság lenne. A kulcsfogalom az ismeretségen alapuló, belénk kódolt bizalom, ami egy tágabb értelemben mindenképp szerepet játszik a WiW hatásában és népszerűségében, bár az ismeretségi távolság növekedésével arányosan csökken. Mégis minden "wiwnyik"-nek lehet olyan érzése, hogy tőle mindenkihez vezetnek szálak az ismerősi térben, így az összes résztvevő összefüggő gráfot alkot, a bizalom pedig garancia a biztonságérzetre és felszabadultságra.

A szociális versengés egyértelműen lemérhető a kapcsolatok számán, és a WiW koronázatlan királyai ilyen értelemben - a hálózatkutatásból vett fogalmat használva - a társasági hubok (ejtsd hab), azok a figurák, akik a rendelkezésre álló kapcsolatok legnagyobb porcióját birtokolják. Mindannyian ismerünk ilyen embereket, mert ők kötik össze a kevesebb ismerőssel bíró túlnyomó többséget, és ez a feladat rettentően hasznossá teszi őket. 'k azok a lányok és fiúk, akik mindig mindenhol ott vannak, "mindenkit" ismernek, és állandóan csöng a telefonjuk. Vannak köztük felszínes, fontoskodó társasági figurák, és természetesen vannak remek emberek, akik társasági életre vagy annak szervezésére teremtődtek.

Várady Zsolt elmondta, hogy az ötlet a társas kapcsolatokat ábrázoló szociogramokból jött, amelyeknél a felrajzolt vonalak a rokonszenv színezetű kölcsönös kapcsolatokra vonatkoznak, és a koncentrikus körökben való ábrázolás révén a kör középpontjától való távolság jelzi a társas jelentőséget. Várady 1-2 évig forgatta fejében az ötletet, tájékozódott, kérdezgette szociológus ismerőseit, majd 2002 elején összerakta az első működőképes prototípus programot, jóllehet nem professzionális programozó.

Az áprilisi indulás után májusban felgyorsultak az események, de másfél hónap után már nem tudott számolni az eredetileg körülbelül 700 regisztráltra tervezett program. A működőképesség fenntartásához

új fejlesztésekre, új emberekre,

profikra volt szükség. Ekkor került képbe az informatikai rendszerek tervezésével foglalkozó Virgo Systems Kft., s jöttek létre a mai felület és dizájn alapjai. Az intézményi háttérről folytatott vita után (egyesület vs. kft.) pedig 2002 szeptemberében megalakult a WiWnet Kft., melynek Várady Zsolt 2003 szeptemberéig volt az ügyvezető igazgatója.

A kezdetektől egyértelmű volt a működtetők számára, hogy a régi program olyan toldozgatott-foldozgatott rendszer, mely technológiailag zsákutca, és előbb-utóbb szükségessé válik a teljes átállás és újraírás. Cseh Gábor projektvezető szerint a régi WiW-en a kulcsfontosságú adatbázis nem volt jól megtervezve, menet közben kerültek be az újabb mezők, az elején például nem regisztrálták a bejelentkezés időpontját, és hogy ki küldte a meghívót.

Miután eldőlt, hogy az alapoktól kell újraépíteni az oldalt, természetesen jött az ötlet, hogy legyen többnyelvű az új, iWiW-re keresztelt felület. Az emberi kapcsolatok nincsenek tekintettel országhatárokra és anyanyelvre - logikus kiterjesztése ez az alapgondolatnak. A Várady által készített, még meghívó nélküli nulladik változat egyébként a magyar nyelv mellett angolul is elérhető volt. "A nyelvek kiválasztásánál két, magától értetődő szempont dominált: egyfelől elérhetőnek kell lennie a felületnek a legelterjedtebb világnyelveken, másfelől pedig a kapcsolatok terjedési irányát figyelembe véve jó jelöltek a Magyarországgal szomszédos országokban beszélt nyelvek" - mondja Cseh Gábor. E megfontolások alapján a nyelvi lokalizációt 16 nyelven (kínai, horvát, cseh, görög, lengyel, portugál, román, orosz, szlovén, szlovák, spanyol, magyar, angol, német, francia, olasz) végzik.

"Az iWiW kapcsán a többnyelvűség mellett legalább olyan fontos újítás a városok szerinti szerveződés, amely lehetővé teszi, hogy az új WiW lokális közösségek globális hálózata legyen - jegyzi meg Cseh Gábor. - Az új WiW-en, amelynek béta változatát tesztelők már több hónapja próbálgatják, alapvetően a városhoz tartozó alapoldal jelenik meg a maga nyelvével és topiklistájával. Lehetőség lesz városváltásra: ha mondjuk New Yorkba megyek a jövő héten, akkor az átváltás segít előre beleilleszkedni abba a környezetbe, tájékozódni az adott, helyi régióban." "A városok szerinti lokális szerveződés is régi gondolat. 2002-ben elkészült egy ilyen program, de a kivitelezés minősége és túlbonyolítottsága miatt elvetették - teszi hozzá Szabó Márton, az iWiW Kft. ügyvezetője. - Alapjáraton 1200 város lesz a rendszerben, a felület nyelve elválik a többitől - lehet például kínaiul nézni a Budapest régiót -, a nyelv tehát csak lazábban kötődik a lokalizációhoz."

A legfőbb két dolog, ami szerint az új WiW rendeződni fog, a lokalitás, amit a helyi közösségek jelentenek, valamint a globális kapcsolati háló, amely nincs tekintettel a közösségekre, hanem túlmutat rajtuk, és összeszervezi a regisztráltakat. "Igyekeztünk úgy dolgozni - folytatja Szabó -, hogy az iWiW kicsit hasonlítson arra, ami az elején volt a WiW, ne olvasztótégely legyen, legyen mód elkülönülésre, izolált közös-ségek, szűkebb baráti társaságok számára is." Ezt a lehetőséget úgy teremtették meg, hogy az iWiW-en lehet privát fórumot indítani, ami nem jelenik meg a nyílt, tematikus szerveződésű topiklistán, viszont az ismerőseik látni fogják, ha valaki indít egy ilyet egyszerű felhasználóként.

"Az iWiW mögötti ötletek egy éve álltak össze tervvé, aztán megindult a fejlesztés, több tízmillió forintos költségvetéssel" - tudtuk meg Cseh Gábortól. Az alapcsapat három fejlesztőből és egy menedzserből áll. A legfontosabb hátteret a WiW-ből szerzett működtetési tapasztalatok adják, a másik fontos tényezőt az új technológiák jelentik, a szerveroldali programozás fejlődése, az adatbázis megtervezése, a megjelenítés területén adódó friss fejlemények. Az új rendszer egyik fő erőssége robusztussága, terhelhetősége: az iWiW eleve a jelenleg regisztráltak tízszeresére van tervezve, körülbelül egymillió felhasználóra, és elméletileg hárommillióig nem kell az egészet újjáépíteni. Ezenkívül képes 1-2 szerveren (webkiszolgálón) működni, noha négy szerver is rendelkezésre áll az üzemeltetés számára.

A béta verzióban

barangolva, elidőzve az igen részletes beállításoknál az a benyomásunk támad, hogy egy technológiai csúcsterméket készülnek egyszerű felhasználó kezébe adni. A nemzetközi megjelenés előkészítése során a szoftveres világban elterjedt "nyelvesítési és nemzetköziesítési" elveket és gyakorlatokat vették figyelembe, bár természe-tesen a WiW volt a legfontosabb minta. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere: dinamikus megjelenítést lehetővé tevő térkép, bővített adatlap képfeltöltéssel, csoportképzés az ismerősökből, apróhirdetési rendszer, nyílt fórumok (bárki indíthat saját topikot). A nicknévnél kevésbé elfelejthető és egyedibb e-mail címen lehet majd bejelentkezni; a csoportképzés kategóriái, melybe ismerőseinket sorolhatjuk majd: belső kör,család, munkatársak, haverok, iskolatársak. Ez a felosztás píszí-lehetőséget ad az online ismerősi hálózatok egyik komoly problémájára, vagyis arra, hogy hogyan jelenítsük meg indirekt módon negatív preferenciáinkat egy kapcsolati hálóban úgy, hogy az még elviselhető legyen. A kendőzetlen őszinteségig még elég sokat kell várni, legalább a megváltásig, de az iWiW-en addig is bátran betehetjük például az eléggé értéksemlegesen hangzó Haverok csoportba azokat az ismerőseinket, akikkel mondjuk köszönő viszonyban vagyunk, de különösebben nem kedveljük őket, míg hőn szeretett barátainkat, kedveseinket elégedettséggel a Belső Kör nevű virtuális rekeszbe. Mód nyílik ezzel a felosztással például arra is, hogy csak azoknak küldjük el megváltozott mobilszámunkat, akiket tényleg érdekelhet. "A dolog nemcsak a megtervezett interfészen múlik, hanem a gyakorlat dönti el, hogy mi működik. Némely új funkció kihasználása sokszor új, más mentalitást igényel" - fejtegeti Cseh Gábor. A legjobb szórakozást a megújult térkép nyújtja, mely így sokkal érdekesebb és hasznosabb funkciót láthat el, mint a régi. Az adatlapnál bizonyos személyes adatok megjelenítése szabályozható lesz, például, hogy listázhatóak legyenek-e a személyes fórumhozzászólások.

Minden jel arra mutat,

hogy az új iWiW, mely a WiW domainnév elérhetetlensége és a külföldi jelenlét miatt változtatott logót és nevet, a régi WiW szerves folytatása lesz. Az átállás heteken belül, még októberben várható, az indulással egy időben szűnik meg a régi, s a terv az, hogy a közösség tagjai egyik nap még a WiW-vel fekszenek, de másnap már az iWiW-vel kelnek, mivel átteszik az adatbázist, és a régi címen is az új oldal jön majd be.

A soknyelvű, nemzetközi iWiW indítása kockázatos vállalkozás: a piacon hatalmas, több millió regisztrálttal rendelkező ismerősi hálózatok vannak jelen, az Orkut, a Friendster (lásd Közösségi hálózatok című keretes írásunkat), bár az iWiW alapkoncepciójaegyelőre egyedülálló, a hasonló külföldi oldalak ugyanis jellemzően nem lokális közösségekben gondolkodnak, hanem tematikus elvek alapján igyekeznek a tagokat értelmes méretű csoportokba rendezni. "A piac nem alakult ki teljesen; nem egyértelmű, hogy mi a sikerre vezető üzleti modell, a kon-kurencia felmérése nüanszokon múlhat, ezért a verseny kimenetele megítélhetetlen, nincs és nem is lehet terv a közösségfejlődésre, csak remények. A kísérlet része az is, hogy mi lesz az átálláskor" - mondja az iWiW Kft. ügyvezetője. A meglévő regisztráltak és külföldi ismerőseik hálózata, a nyitottság, a jelenlegi webes csúcstechnológiával telerakott oldal, a minőséget és bizalmat eredményező meghívós rendszer remélhetőleg elég lesz a külföldiek belépéséhez és közösségeik kialakításához.

A WiW indításához annak idején elég volt egy ember, az iWiW kapcsán potenciálisan ennek a százhúszezerszerese áll rendelkezésre.

Közösségi hálózatok

Az internetes, ún. social networkökkel, társasági hálózatokkal és az ezeket működtető szoftverekkel foglalkozó http://socialsoftware.weblogsinc.com/sns-meta-list/ jelenleg 380 ilyen weboldalt tart számon. A legnépszerűbb kategóriák az üzleti, baráti, párkereső, fotós, háziállatos, szabadidős oldalak. A legtöbb, mintegy 40 millió regisztráltat tartalmazó hálózat a WiW-hez hasonlóan meghívásos rendszerű, döntően baráti alapon szerveződő, 12 nyelven elérhető, 2004 januárjában elindult észak-amerikai eredetű Orkut (orkut.com), melyet a Google üzemeltet. Az Orkut felhasználóinak jelenleg 75 százaléka brazil. Érdemes még megemlíteni a nagyok közül a szintén több millió usert mozgató, 2002-ben indult Friendster (friendster.com) és a 2003-tól műkődő Myspace (myspace.com) oldalakat, melyek külön blogfelületet is biztosítanak felhasználóiknak. Az egyik legelső kapcsolatnyilvántartó oldal a New York-i székhelyű, 1997 és 2001 között működő SixDegrees.com volt. A WiW ezen a piacon sokkal inkább mintaadó, mintsem mintakövető szerepet tölt be. Itt van a város

A WiW esetében érvényesnek látszik az a képlet, hogy "jó helyen és jó időben" indult el. A jó hely ez esetben Budapestet jelentette, és azokat az eleve sok ismeretséggel rendelkező, nyitott figurákat, akik például a Ráckertet lá-togatták előszeretettel. A WiW-en a mai kb. 120 000 regisztráltból még mindig 85 százalék (kb. 100 000) a budapesti illetőségűek aránya, és ez messze nemcsak fővárosi születésűeket fed le, hanem sok olyan fiatalt is, akik az ország, a világ más területeiről jöttek, s Budapesten telepedtek le.

Az offline WiW budapesti csúcskorszaka 2002 nyara-ősze: ekkor egymást érik az "ismerkedési estek" a főváros akkori alternatív szórakozóhelyein (Szimplakert és társai), a Toldi moziban frenetikus bulit tartanak a Megáll az idő című film 20. évfordulója kapcsán, kvázihivatalos háromdimenziós WiW-es helyként megnyílik az akkoriban körvonalazódó alternatív szórakoztatónegyed központjában, a Klauzál téren a Sark presszó. Csocsóbajnokság, számháborúk, kirándulások, kávéházazások jelzik a hús-vér életbe átcsapó közösségi aktivitást, amelynek egyik csúcspontja minden bizonnyal az volt, amikor az egyéves születésnapi bulin például élő térképbe rendeződtek az ismerősök.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?