Tartalom

Narancs XVII. évf. 41. szám (2005-10-13)

Publicisztika

Ladányi János

Publicisztika

Grand slum

Gettók a fővárosban

Kezdetben voltak a "szanálások". Ez azt jelentette, hogy az 1970-es, 1980-as években egy-egy budapesti városrészt eltöröltek a föld színéről, és helyükre "korszerű, új lakótelepeket" építettek. Ennek esett áldozatául például Óbuda, Józsefváros, Csepel, Újpest, Kispest, Angyalföld, Kőbánya, Pesterzsébet egy-egy vagy akár több része.

Publicisztika

Élet és mellébeszélés - Az abortuszügy mint platformfelirat

A magyar politikai pártok és más csoportok a sajtó tanácstalan munkatársaival együtt szeptemberben "belengették" az abortusz témáját. Csak éppen a gyermeket vállaló vagy nem vállaló nőkről meg magáról az abortuszról nem volt szó - identitásmeghatározó lózungokról viszont annál inkább.

Publicisztika

Hit

Érte-e kár az államot (a liftből, medencéből kifolyólag)? - kérdezte Szijjártó Péter Gyurcsány Ferencet a lapzártánk idején folytatott vizsgálóbizottsági meghallgatáson.

Publicisztika

Jómadarak - A turulemlékműről

Politikai vihart kavart, hogy Mitnyan György, a XII. kerület fideszes polgármestere a főváros jóváhagyása nélkül is ragaszkodik ahhoz, hogy turulmadaras emlékművet állítson kerülete polgári áldozatainak. A sajnos immár szokásos politikai játszma szerint csak a liberálisok tiltakoztak a szoborállítás ellen. Az MSZP hallgat, a jobboldali netes fórumokon pedig az ügyet újabb bizonyítéknak tartják az SZDSZ nemzetellenes tevékenységére.

Publicisztika

Művészet

Demokratikus közéletünk kiválóságai között nagy számban fordulnak elő olyanok, akiket a haza szolgálata valamely magasabb rendű alkotói, művészi pályától térített el.

Egotrip
Külpol
Belpol

Belpol

Édes grundok - Ingatlanfejlesztés a Józsefvárosban

Vad dolgok történnek a Józsefvárosban. A Corvin mozi mögött két tömb helyén hatalmas grund tátong, egy Práter utcai ház falát egy leendő városrész alaprajza támasztja: itt zajlik a Corvin sétány építése, az elmúlt száz év talán legnagyobb budapesti ingatlanfejlesztési akciója.

Belpol

A többi kegyelem - A Prónay-ügy

A moszkvai ügyészség most nyilvánosságra került határozata szerint hatvan évvel ezelőtt jogtalanul ítélték el Prónay Pált, a magyarországi fehérterror egykori rettegett alakját. A hír rávilágít arra a tényre, hogy a keleti blokk sajátos, csekista típusú, koncepciós igazságszolgáltatási mechanizmusa miatt sokszor még azokat sem bírták jogszerűen elítélni, akiket amúgy lett volna miért.

Belpol

Lélegzetvétel - Módosuló Fidesz-stratégia

A Fidesz mindhárom rémálma valóra válni látszik. A kormány bénázására épülő kommunikációjuk kifulladóban van, mert a kormány bénázik ugyan, de mutatósan csinálja; törpe jobboldali pártok gyülekeznek, hogy biztos parlamenti kiesőkként csökkentsék a Fidesz-blokk szavazatait; Kövér László is nyilatkozós kedvében van. Váltani kell, s ezt már ők is tudják.

Havanna beintett

Belpol

Melegebb éghajlat

A lakótelepen élők többségének már attól melege lesz, ha szóba hozzuk a távfűtést. Néhol olyan magas a rezsi, hogy abból akár még egy lakást is bérelhetnének. Hogyan lehet megszabadulni a kötöttpályás és a fogyasztástól sokszor független fűtési szolgáltatástól?

Belpol

Áramütés szélcsendben - Aggályos villamosenergia-politika

A zöldenergia-szektor szűkülése vagy szélerőmű-építési boom? A megújuló energiával foglalkozó szakemberek sem egységesen ítélik meg, mi várható a jövőben. A furcsa az, hogy mindkét vélemény az EU-irányelvek szerinti "új" villamosenergia-törvény végrehajthatóságán alapszik.

Belpol

"Semmi köze a kampányhoz" - Avarkeszi Dezső (MSZP) letelepedési, bevándorlási és honosítási kormánymegbízott

A kormány - alkotmánymódosítással - alaptörvénybe foglalná a határon túli magyarok közjogi státusát. Minthogy állampolgárságról szó sem lehet, bármilyen állampolgárság-szerű megoldás pedig a nemzet alkotmányos fogalmának megváltoztatását jelentené, jobb esetben kampányfogást, rosszabb esetben megfontolatlanságot gyanítunk. Kételyeinkkel a téma kormányzati felelősét szembesítettük.

Zene
Film

Film

"Egyszerű médium vagyok" - Pandit Rajeev Janardan

Pandit Rajeev Janardant virtuozitása, illetve a személyéből áradó érzelemgazdagság és állandó derű napjaink egyik legnagyszerűbb szitárosává tette; hosszú, ínséges évek után az első hindusztáni klasszikus zenész, aki fellép Magyarországon.

Film

Kubricknak 14 kellett - Jennifer Jason Leigh színésznő

Húsz éve kitart a színvonalas független filmek mellett (Egyedülálló nő megosztaná, Mrs. Parker és az ördögi kör, Georgia, Rövidre vágva, Kansas City, Dolores Claiborne, eXistenZ), de rendezőként sem vallott szégyent (Jóban, rosszban). Jelenleg két filmje fut a hazai mozikban (A gépész, Palindrómák), egy most jön ki DVD-n (A fiók). A locarnói filmfesztiválon beszéltünk.

Képzőművészet

Képzőművészet

Falvédelem - Pittmann Zsófi kiállítása

Õrzök egy pikcsört a régmúlt-ból a dunántúli nagyanyámról; ül a konyhában, előtte répa és alma a földön (a padló réseiben cirok), aztán tropikóla, mögötte hímzett falvédő, a szövege néhai férjére, az általam nem ismert nagyapámra utal.

Trafik
Lokál

Lokál

Időt töltök a poharamba - Retró

Feltámadt a szocializmus egyetlen sportcipőmárkája, a Tisza, kedves üdítőitala, a Traubiszóda, kis butikokban és a bevásárlóközpontok márkás üzleteiben megtalálhatóak a "retró" áruk. Nosztalgiaboltok nyílnak, ahol régi Pepsi- és Coca-Cola-táblát, wurlitzert és a 30-as évek hangulatát idéző vadiúj képeslapokat vehetünk. Emellett a lakberendezési boltok és kávézók többsége is a múltnak tiszteleg.

Tudomány

Tudomány

Spanszűrő - WiW és iWiW

"Ennek a weboldalnak az elmúlt egy évben nem volt más célja, mint a szórakozás" - ez áll a lassan 120 ezer regisztráltnál tartó, legnagyobb magyar nyelvű online közösségi hálózat, a WiW (wiw.hu) honlapján. Az üzemeltetők a hetekben indítják el a sok nyelven beszélő, városok, helyi közösségek szerint szerveződő, nemzetközi iWiW-et, a régi oldal pedig megszűnik. A kockázatok és remények egyaránt nagyok.