cyberhírek

  • Narancs
  • 2005. október 13.

Tudomány

cyberhírek
Mérgezett letöltés Az HBO aktívan mérgezi legújabb műsora, a Róma internetes letöltéseit. A csatorna által beállított kliensek azt közlik a Bittorrent fájlcserélő hálózaton keresőkkel, hogy rendelkeznek a sorozat második részének összes darabjával, letöltéskor azonban adathulladékot küldenek. A műsor így gyakorlatilag letölthetetlenné vált.

Mérgezett szoftverFrissítés Már a játékosok sincsenek biztonságban: egy illegális szoftverfrissítő csomagban megbúvó kártékony kód teljesen tönkreteszi a PlayStation Portable játékgépet, és a tulajdonos még a garanciát is elveszti.

Óvszer nőknek Elkészült a nők számára kifejlesztett óvszer: folyékony, átlátszó és szagtalan zseléről van szó, amely testhőmérsékleten megszilárdul, és hajlékony, ám a kórokozók számára átjárhatatlan, vékony hártyát képez. A kanadai találmányt 454 kameruni önkéntesen már tesztelik, négy éven belül forgalomba kerülhet.

Légyinvázió Megsokszorozódhat a légypopuláció Nagy-Britanniában az éghajlatváltozás miatt. A melegebb időben a legyek gyorsabban szaporodnak, így 2080-ra a populáció 250 százalékkal növekedhet - állítják a Southampton University kutatói. Ez pedig a legyek által terjesztett betegségek elterjedéséhez vezethet.

Kétes elismerés Egy Magyarországon született németországi kutató, Gál József nyerte - megosztva - a Harvard egyetem tudományos vicclapja által alapított fizikai IgNobel- (Bolond Nobel-) díjat, méghozzá a pingvinek székletürítéséről a brémai egyetemen folytatott, már közzététele idején világszerte feltűnést keltő tanulmányáért.

Európai domainnevek Decemberben kezdődik a .eu-ra végződő, azaz uniós domainnevek regisztrációja. Igaz, egyelőre csak hivatalos szerveknek adják meg a lehetőséget - közölte az ügyben illetékes európai szervezet, az EURid (www.eurid.eu).

Szuperszonikus utasszállító Japán szakértők hétfőn sikeresen kipróbálták Ausztráliában a hangsebességnél kétszer gyorsabban haladó utasszállító repülőgép kicsinyített prototípusát; a korábbi kísérletek mind kudarcba fulladtak. A tizenegy és fél méter hosszú, nyílvessző formájú gépet rakétával indították, majd a szerkezet 19-20 kilométernyi repülőmagasságba jutott el, ahonnan ejtőernyővel tért vissza a Földre. Három évvel ezelőtt az első pilóta nélküli szerkezet kísérleténél a repülőgép hamarabb vált le a hordozórakétáról, és a földre zuhant. A közel tízmillió eurós kísérlet fontos szakasza annak a japán tervnek, hogy a hangsebességnél gyorsabb, 300 utas szállítására alkalmas repülőgépet fejlesszenek ki, amely négy óra alatt tenné meg a Tokió és Los Angeles közötti távot. Franciaország és Japán ez év júniusában megállapodott arról, hogy közösen fejlesztik ki a Concorde-nak, a világ első szuperszonikus utasszállítójának az utódját. A gép forgalomba állítását 2025-re tervezik.

Madárinfluenza okozta a spanyolnáthát Amerikai kutatók hasonló genetikai mutációkat találtak az Ázsiában keringő madárinfluenzában és a múlt század elején pusztító spanyolnáthában. A spanyolnátha vírusa az emberiség eddigi legpusztítóbb kórokozója volt: több embert ölt meg, mint az első világháború, viharos gyorsasággal terjedt, és más influenzavírusoktól eltérően az áldo-zatok többsége a fiatal, 15-34 év közötti, egyébként egészséges emberek közül került ki. Egy 1997-ben exhumált alaszkai nő holttestéből izolált, majd "újraélesztett" kórokozó vizsgálatából most kiderült, hogy a spanyolnátha vírusa szintén egy madárvírus. A kutatók tíz olyan mutációt fedeztek fel, amely a spanyolnátha kórokozóját megkülönbözteti más madárvírusoktól, s e mutációk egy része már a mostani madár-influenzát okozó H5N1 vírusban is megtalálható.

Re:activism A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Média Oktató és Kutató Központja, a Central European University, az Open Society Institute és a philadelphiai Annenberg School for Communication együttműködésében kétnapos, minden érdeklődő számára nyitott és ingyenes nemzetközi konferencia kezdődik október 14-én, pénteken Budapesten arról, hogy az új média technológiái hogyan változtatták meg a társadalmi kommunikáció csatornáihoz való hozzáférés feltételeit. A Re:activism (www.re-activism.net) konferencia és workshop e megváltozott hozzáférési viszonyok hatásait vizsgálja a társadalmi, politikai és kulturális aktivizmus keretein belül. A konferencián közel száz kutató, aktivista és művész - köztük Larry Lessig, a Creative Commons és Jimmy Wales, a Wikipedia.org alapítója - vesz részt a világ minden pontjáról Indonéziától Nigérián át az Egyesült Államokig.

Leküzdötték a sivatagot a robotok Tavaly a legjobb jármű is csupán tizenegy kilométert tudott megtenni az amerikai védelmi minisztérium sivatagi versenyén, idén azonban öt csapat is célba ért - adta hírül az Index a Reuters nyomán. Kétmillió dollárt nyert a Stanford egyetem fejlesztői csapata az önállóan tájékozódó, sofőr nélküli autók versenyén, miután az érzékelőkkel és számítógépekkel telepakolt Volkswagen Touareg R5 típusú autójuk kevesebb mint hét óra alatt 150 mérföldet tett meg a Mojave sivatagban. Stanley névre keresztelt járművükben hét Pentium-M processzor dolgozta föl a műholdas navigációs rendszertől, radartól, négy lézeres távolságmérőtől és sztereó kameráktól begyűjtött adatokat, és folyamatosan figyelte a karosszéria dőlését, nehogy felboruljon a hatalmas gépezet. Huszonhárom versenyzőből csak négyen teljesítették a távot időre, az ötödik csapat - a Team Terramax - tizenkét óra alatt ért célba. A tavalyi mezőny legjobbja, a Carnegie Mellon egyetem piros Hummerje ezúttal nem tért le az útról és nem is gyulladt ki, és hét óra négy perc menetidővel sikerült megszereznie a második helyet. Tíz perccel később ért be a szintén Hummerrel induló Red Team Too, a Gray Insurance Company csapata pedig hét és fél óra alatt hajtott keresztül a sivatagon. A Grand Challenge (www.grandchallenge.org) sivatagi robotverseny részét képezi a Pentagon törekvésének, hogy tíz év múlva a katonai járművei harmada személyzet nélkül futhasson. Erre az amerikai védelmi tárcát kongresszusi határozat utasítja.

Figyelmébe ajánljuk