Többet árthatnak a bioműanyagok, mint amennyit használnak

  • B.P.M
  • 2019. szeptember 12.

Tudomány

Bizonyított, hogy a fogyasztók csak úgy eldobálják a bioműanyageszközöket, hiszen azok „úgy is lebomlanak”.

A kompozit és bioműanyagok hozzájárulhatnak a tengeri élővilág szennyezéséhez, mert nem tudjuk pontosan, hogyan bomlanak le – írta meg a Guardian.

Számos alternatívája elterjedt már a műanyagoknak az élelmiszergyártók, kávézókat üzemeltető társaságok és a kereskedő vállalatok között. Ugyanakkor a brit Környezetvédelmi, élelmiszeripari és vidékügyi bizottság szerint még nem épült ki a megfelelő infrastruktúra ezen műanyagok megfelelő kezeléséhez, a fogyasztók pedig nem értik a különbségeket az egyes anyagok között.

Az Egyesült Királyságban előállított komposztálható csomagolások nagy része csak az erre kifejlesztett létesítményekben bomlik le, otthoni komposztálásban nem, viszont a fogyasztók nem küldik el őket ezekbe a létesítményekbe. Környezetvédelmi szervezetek szerint ezért az ilyen eszközök gyors bevezetése problémát okozhat, ugyanis növelik a szennyezés mértékét.

„Ha egy biológiailag lebomló csésze bekerül a tengerbe, akkor ugyanolyan problémát okoz, mint a hagyományos műanyag pohár” – nyilatkozta a lapnak Juliett Phillips, a Környezetvédelmi Vizsgáló Ügynökség munkatársa.

A Green Allience környezetvédelmi szervezet szerint bizonyítható, hogy a lebomló kifejezés arra sarkallja a fogyasztókat, hogy ezeket az eszközöket csak úgy el lehet dobni – hiszen úgyis lebomlanak –, ami csak tovább fokozza a tengeri élővilág pusztítását.

Neil Parish környezetvédelmi szakértő felhívta a figyelmet, hogy az alternatív anyagoknak lehet egy másik hátránya is: „aggódunk, hogy az elterjedésük miatt magasabb lesz szén-dioxid-kibocsátás, mert a megfelelő újrahasznosítási rendszer, illetve a fogyasztók tájékoztatása nélkül vezetik be őket” – fogalmazott.

Figyelmébe ajánljuk