Tudják mi a dörgés: a macik jobban szeretik a prémium minőségű mézet

  • B.P.M
  • 2019. augusztus 29.

Tudomány

Egy török méhész mézét megdézsmálták a medvék, ezért kitalált egy kísérletet.

Egy török méhész óriási tudományos felfedezésre bukkant: a medvéknek kifinomult ízlésük van, ha mézről van szó.

Ibrahim Sedefnek, a fekete-tengeri partvidéken van méhfarmja, és hosszú ideje azzal küzd, hogy megvédje a létesítményét a helyi állatoktól, akik a raktárházakat és fémketreceket sem tisztelik: számításai szerint közel 10 000 dollárnyi mézet faltak fel a mackók. A veszteség költségébe beletartozik az is, hogy a méhész elterelés gyanánt almát vásárolt, amivel viszont nem tudta megfékezni a rakoncátlan állatokat.

Elkeseredésében úgy döntött, kamerákat állít fel, hogy nyomon tudja követni a betolakodókat. Továbbá kitett tálkákban három különböző mézfajtát, illetve cseresznyelekvárt, hogy megnézze, mit kedvelnek leginkább a medvék.

A felvételekből kiderült, a medvék egyértelműen az Anzer-mézet preferálták a leginkább, amely a világ legdrágább mézkészítményeként van számon tartva: 90 különböző virágból készül, amelyek csak az Anzer-fennsíkon nőnek, egyesek szerint jó a gyomorfájdalmak, a hajhullás és a sebek kezelésére. Kilója 300 dollárba is kerülhet.

Ibrahim szíve – az őt ért veszteségek ellenére – meglágyult, amikor meglátta a felvételeket. „Minden elfelejtettem, amit velem tettek. Imádom őket” – nyilatkozta.

A barna medve Törökország legnagyobb húsevője, a fekete-tengeri partvidéken és a keleti anatóliai régióban él. (The Guardian)

Figyelmébe ajánljuk