Tévétorrent

New Worlds

Tévétorrent

A Channel 4 sorozata az angol (és az azzal egybefonódott amerikai) történelem egy talán kevéssé tárgyalt periódusával foglalkozik. II. (Stuart) Károly uralkodásának idején járunk: dühöng a katolikus-protestáns viszály, az uralkodó igyekszik az Európában divatos abszolutizmust Angliára is rá­erőltetni, miközben a cromwelli köztársaság álmait dédelgető lánglelkek az Újvilágba szöknek a király bosszúja elől. A cselekmény ennek megfelelően két párhuzamos szálon fut: láthatjuk az angol királyi udvar dekadenciáját és az amerikai telepesek dolgosságát, tisztaságát.
A minisorozat visszatérő kérdése, hogy meddig lehet a szabadságot izolált területen fenntartani/áltatni magunkat, meddig tűri szó nélkül ezt a kis szelet kialkudott édent a zsarnok (Amerikában Massachusetts, Angliában egy oxfordi birtok próbálja valahogy ébren tartani a köztársasági eszméket). A képlet persze nem ilyen egyszerű, mert az ártatlannak tűnő telepesek életterüket az indiánoktól szerzik, legyilkolva és elűzve őket, miközben már ízelítőt kapunk a kapitalizmus kevésbé vonzó aspektusaiból.

A sorozat döntő erénye, hogy elég részletesen kitér az események politikai hátterére, s nem idealizálja a kort: a harcok, a korabeli életviszonyok ábrázolása kellőképp naturalista, amit viszont remekül ellenpontoz a szemet gyönyörködtető operatőri munka. A sűrű atmoszférájú sorozat szép ívet rajzol az eljövendő függetlenségi háborúval, tisztán látjuk, ahogy a liberális eszmék csírái gyökeret vernek a puritán fejekben. Nem minden hiba nélkül való, néhol enyhén hatásvadász, ám korrekt sorozat.

Figyelmébe ajánljuk