Tartalom

(2014-09-11)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Hajszálrepedések – Fidesz vs. KDNP az önkormányzati választásokon

Látszólagos konszenzus, ám külön listák és polgármesterjelöltek, közös bal- és jobboldali induló – több vidéki településen is ez a helyzet az októberi önkormányzati választások előtt. Például Gyomaendrődön és Piliscsabán is egyre feszültebb a helyzet, a Fidesz és a KDNP országos vezetése szerint azonban nincs baj.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Orbán lecsap a civilekre

Három helyszínen összesen vagy harminc rendőr gyerek vett hétfőn őrizetbe pár laptopot, számítógépet, egy szervert meg néhány dossziét, mind főhangyától felfelé; pedig a cuccot odaadták volna nekik, ha szépen kérik, akkor is. Jellemző részlet még, hogy a szép szál, markos legények három nőt ártalmatlanítottak a laptopok meg az akták miatt: szép volt, fiúk, először mindig a nőket meg a gyerekeket! És hát lehetett-e előre tudni, hogy nem dobálnak meg benneteket a norvégbérencek égő kukával meg macskakővel? Nem lehetett, legközelebb többen menjetek, és légideszant is legyen!

Publicisztika

György Péter

Publicisztika

A holdbéli zsidó – Kik azok a magyar zsidók, és mit jelent a képviseletü(n)k?

Az önazonosság magától értetődőségének elvesztése ismerős trauma azok számára, akik nemcsak osztályt, vallást, de országot is váltanak – önként vagy kényszerből, asszimilációjuk reményében, túlélésük érdekében. Másként történik ugyanez mindazokkal, akik saját otthonukban élik és értik meg, hogy immár „minden másképp van”, s rajtuk kívülálló okoknál fogva kényszerülnek önmaguk újraépítésére.

Sarlós Gábor

Publicisztika

Miért kell, ha nem lehet is?

Még egyszer a paksi népszavazásról

A paksi atomerőmű bővítéséről szóló népszavazást a Nemzeti Választási Bizottság több alkalommal is elmeszelte. Az NVB elutasító döntését a Kúria is helybenhagyta, az eljárás és a döntés ­jogosságát pedig az Alkotmánybíróság is megerősítette.

Egotrip

László Géza

Egotrip

Visszajátszás

Iparpolitika újratöltve

Bár nem trendi, érdemes átismételni: Magyarországon túl nagy az állami újraelosztás mértéke, sok a szabály, amiből keveset tartanak be, a szakapparátus elbizonytalanodott és hárít.

Mérő László

Egotrip

Maga itt a tánctanár?

A politika mint szitokszó

Nagyon mellre szívtam, ahogy liberális oldalról vegzálták Kertész Imrét, amiért átvette a Szent István Rendet, a legmagasabb magyar kitüntetést.

Belpol

Belpol

„A jobbikosok fele Tarlósra szavaz”

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója

Négy-öt budapesti kerületben van reális esélye a baloldali polgármesterjelöltnek – állítja a Republikon Intézet igazgatója, aki szerint Falus Ferenc aligha lesz Budapest következő főpolgármestere.

A műemlékvédelem hányattatása

Belpol

Újból összerakták

Újra egyetlen minisztériumhoz tartozik az örökségvédelem, a tudományos apparátus is egy háttérintézménybe került. Óriási pénz, akár 150–180 milliárd forint érkezhet műemléki fejlesztésekre.

Külpol

Iszlám Állam

Külpol

A kalifa harcosai

Mára a Közel-Kelet legnagyobb problémája egyértelműen az Iszlám Állam (IS) nevű, Szíriában és Irakban egyre nagyobb teret nyerő, brutálisan erőszakos terrorszervezet lett. Kik ezek, és mit akarnak?

Interjú

Külpol

„Csak ágyban, párnák közt adják át a hatalmat”

Bruce Bueno de Mesquita politológus Putyinról, Orbánról és a diktátorok logikájáról

A diktátor kézikönyvének szerzőjét arról kérdeztük, hogyan tud az autokrata hatalmon maradni, és mire lehet menni Putyin barátságával. Kissé cinikus válaszai­ból azt olvastuk ki, hogy a politikusokat nem érdekli más, csak a hatalom.

Pakisztán

Külpol

Megkésett háborgás

Augusztus közepére meglehetősen feszültté vált a helyzet Pakisztánban, egy ­kirobbanni készülő válság fenyegetése lógott a levegőben.

Könyv

Könyv

Könyv

Székely kapu Gazdagréten

Mozdonytűz – Fiatal Írók Antológiája

Egy kétlaki mennyei féreg csámcsog a köldöködön, írja André Ferenc, mikor körbenéz Kluzsban. Igen, van ennek az antológiának a címében egy enyhe utalás arra, mintha a fiatal erdélyi füstös mozdonnyal utazna, az „irodalom” meg elavult és elcsatolt foglalatosság lenne a Facebook-generáció korában is.

Könyv

Könyv

Mézga Aladár az iszlámmal ismerkedik

Amir Ahmed Nasszer: Én és az iszl@m. Egy ifjú muszlim belép a 21. századba

A szudáni blogger – vagy ahogy ő nevezi magát: gondolkodó – könyve merő hatásvadászat. Filozófiai merengései jórészt arról szólnak, mennyire különbnek érzi magát a többi muszlimnál, amit pedig a muszlim társadalmakból megmutat, az maximum arra elég, hogy megerősítse a Nyugaton elterjedt sztereotípiákat. Az átlag muszlimról két dolgot igazán fontos tudni: veri a nőket, és utálja a zsidókat. Legalábbis a 21. századba belépő arab ifjú 330 oldalon elmesélt történetéből.

Könyv

Könyv

Elszabott életek

Egressy Zoltán: Százezer eperfa

Noha tisztességes keményborítós, vaskos prózakötetről van szó, ami ráadásul a hátoldalán regénynek nevezi magát, ne hagyjuk félrevezetni magunkat: Egressy Zoltán új könyve sokkal inkább tekinthető monumentálisra növesztett tárcanovellának, esetleg tárcanovella-füzérnek, mint nagyszabású regénynek.

Könyv

„A hazáért, a királyért és önmagáért” - Hilary Mantel író

Az egyetlen írónő a Booker Prize történetében, aki kétszer is elnyerte a díjat. A sorozatos elismerést Thomas Cromwellről írt, magyarul is olvasható történelmi regényei, a Farkasbőrben és a Hol­tak­nak menete hozta meg számára. A harmadik Cromwell-könyvön dolgozó írónővel e-mailen vettük fel a kapcsolatot, hogy a Tudor-kori és mai politikusokról beszélgessünk.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Minden csütörtökön

Szenes-turné

„– Nem értem a ciprusi helyzetet. – Várjon, megmagyarázom. – Megmagyarázni én is tudom, de nem értem.”

Zene
Film

Interjú

Film

„Szövegekkel lehet levenni a lábamról”

Zomborácz Virág filmrendező

Első nagyjátékfilmje, a megjelenésünk napján moziba kerülő Utóélet szellemhistória egy isten háta mögötti faluban. A lelkész fiának fekete humorral átszőtt fejlődéstörténetében a halott apa szelleme kísért.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Aranyalpakka

Ioan Bunus

Mondhatnánk, nagyon szép kiállítást rendezett Ioan Bunus (Cserba Júlia segítségével), mondjuk is, ám mondatunk speciális, első pillantásra észre sem vehető oximoront foglal magába.

Színház

Színház

Színház

Kit zavar száz civil?

casaBranca: Atlas Budapest

Nincs is annál vonzóbb semmi, mint nagyszerű színészeket nézni, de nem kevésbé izgalmas, ha a színpadon mindennapi embere­ket látunk.

Gasztro
Riport

Riport

Szeretettel Marikának! – Ómolnár Miklós Storyja

Több mint tizenöt év után távozott a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb hetilapjának, a Story magazinnak a főszerkesztője. Ómolnár Miklós az 1998. őszi első szám megjelenése óta vezette a bulvárlapot. Távozásának oka titokban maradt.

Diplomás álláskeresők

Riport

„Jobb, ha nem is próbálkozik!”

Korábban lúzernek számított, aki magas végzettsége és biztos nyelvtudása dacára sem tudott elhelyezkedni. Mára megváltozott a helyzet. A kulturális menedzser, a lektor, a fordító, a szerkesztő nem kell senkinek.

Tudomány
Tévétorrent
Ételhordó