Vadonlakó

Hol szórakozás, hol rabszolgamunka

  • Mogyi Úr
  • 2012. január 5.

Vadonlakó

A Sorstalanság című filmben kezdtem el – gyermekkorom után - újra statisztálni 2004-ben. Akkor már tíz éve voltam hajléktalan, így egy átmeneti szállóról jártam többedmagammal a forgatásokra, de más szállókról is találkoztam ismerősökkel.

Sőt a nagy létszámú jelenetekre külön buszokkal hoztak hajléktalan embereket az éjjeli menedékhelyekről is. Őket a nap végén kifizették az ügynökeik, igaz, ezért egy ezressel kevesebbet kaptak. Ez volt a szuper üzlet. Kétszáz ember naponta kétszázezer forint hasznot jelentett az ügynöknek, természetesen teljesen adómentesen.

Sovány emberekre volt szüksége a rendezőnek, ami a hajléktalan emberek között nem ritkaság. A forgatás egy ideig szórakozás volt számomra, de mikor kirúgtak – jogtalanul – a szállóról, már kezdtem elfáradni, hiszen az utcán nem tudtam túlságosan kipihenni magam. Egyszer még el is aludtam egy jelenet kellős közepén, olyan fáradt voltam. A rendező végül ezt a felvételt használta fel, mert pont beleillett a történetbe, de több asszisztens megdorgált a kreativitásomért. A több száz fős statisztéria egyharmada hajléktalan ember volt, de az egyetemistákon kívül a többiek is ebből a jövedelemből fizették ki a lakhatásukat.

Azóta is hívnak évente két-három nagyjátékfilmbe statisztálni. Hol meleg volt, hol hideg, de sorba állni mindig sokat kellett - a regisztrálásért, az átöltözésért, az ételért, a jelenetek előtt és után, a „fegyverekért", a buszhoz, a visszaöltözéshez, a kiregisztráláshoz – nap mint nap. Olykor unatkozott a fél csapat, olykor egy helyben álltunk több órát. Néha jó volt a kaja, néha nagyon rossz. Én időközben sok hajléktalan társamnak javasoltam ezt a jövedelemforrást, ami sokszor be is vált. Azóta is több társammal találkozom, akik hol utcán, hol szállón, esetleg éppen albérletben élnek.

Az idén is találkoztunk a Brad Pitt fémjelezte zombis film forgatásán, ahol a néha hétszáz fős statisztériából legalább százan a hajléktalan szférából jelentek meg. Persze nem mi lettünk a zombik, hanem előléptettek bennünket is orosz fémmunkássá. Kora délutántól reggelig kellett dolgoznunk. Délután még izzadtunk a téli ruházatunkban, de hajnalban már dideregve álltunk a GLOBUS gyár udvarán. A sorban állások a háborús viszonyokat idézték fel. Napi tizenöt-tizenhét órás éjszakai munkaidő után pár órát tudtunk aludni otthon, de a legrosszabb az volt, hogy egy helyben kellett állnunk alakzatban - nem mertek több száz embert elengedni pihenni, mert a filmes hibákat gyakran okozza, hogy a sok száz statiszta elmozdulása miatt nem tudják pontosan összehozni újra az alakzatot. Szinte könyörögni kellett a mosdóba jutásért. Olykor már sztrájkot megelőző hangulatban követeltünk egy pohár meleg teát, dohányozni pedig mindenki ott dohányzott, ahol éppen állt. Sokszor a stáb szervezetlensége és a már említett, elmozdulásunkkal kapcsolatos félelem okozta a tömeget ért kényelmetlenségeket. Még sosem éreztem ennyire rabszolgamunkának a statisztálást. Az is előfordult, hogy zuhogó esőben forgattunk három órán keresztül. (Egyedül az időskorúakkal bántak emberibben.) Persze az egyre fáradtabb statiszták egyre lázongóbbak lettek, így a szervezők kénytelenek voltak engedményeket tenni. Csak ennek köszönhetően nem tört ki a rabszolgalázadás. A hajléktalan emberek egész végig beolvadtak a tömegbe, sőt a lakással rendelkezőket is hajléktalannak nézték reggelenként a közlekedési eszközökön, hiszen a mindennapos alapos sminkünket – kosz – nem tudtuk megfelelően lemosni.

Az utolsó hét közepén az ügynökség áthívott a Borgiák című filmbe kiemelt szerepre, ami duplagázsival járt. Két angolszász színész mellett voltunk egy fiúval ketten statiszták, mi voltunk a hullamosók. Kettőnkre jutott egy ruhás, egy sminkes és egy fodrász, minden kívánságunkat azonnal teljesítették, és nekem még egy külön tolmácsom is volt, mert a társam jól beszélt angolul. A szünetekben azonnal jött a sminkes letörölni az izzadságot a homlokomról, a fodrász igazgatta a hajam és a műhajam, a ruhás pedig állandóan igazgatta a szerelésemet. Felüdülés volt a rabszolgamunka után ez a pár órás forgatás.

Személyes élményeim sokaságából kiemelném, hogy a Szabadság, szerelem című filmben sokat sikerült beszélgetnem a vízilabda válogatottunk kapusával, és Dobó Katától elkértem egy címertől megfosztott magyar lobogót. Egy reklámfilm forgatása közben sokat beszélgettem Kovács Katalin olimpiai bajnok kajakossal és Talmácsi Gábor motoros világbajnokkal is, sőt: tőlük még interjút is kicsikartam a Fedél Nélkül utcalap számára. Az Asterix és Obelix legutóbbi, hazánkban forgatott epizódjában Gérard Dépardieu mellett is táncoltam fél méternyire, csak én a kamerának háttal.

Én sosem titkoltam a statisztatársaim és a szervezők előtt sem a sorsomat, ami miatt sosem ért hátrány, de sokszor hallottam a szokásos előítéleteket a forgatáson. Ettől függetlenül jó jövedelemszerzési lehetőség a lakással nem rendelkezők számára is, csak mobiltelefonnal kell rendelkezni.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.