„A szavazó megbotlott, a fülke összeomlott”

  • narancs.hu
  • 2018. április 8.

Választás 2018

Összegyűjtöttük a Nemzeti Választási Bizottság által közzétett legabszurdabb, rendkívüli eseményeket. Tulajdonképpen Örkény István is írhatta volna ezeket.

9 óra 13 perc; Pankasz, Vas megye

A választópolgár a szavazófülkében szavazott, amikor az egyik megbízott bizottsági tag a függönyt elhúzva a fülkébe benézett. A választópolgár ezt nehezményezte, nemtetszésének adott hangot, mert úgy gondolta, hogy sérült a titkosság elve. A megbízott bizottsági tag állítása szerint nem volt tudomása róla, hogy a fülkében választópolgár van. A Helyi Választási Bizottság (HVB) elnöke figyelmeztette a megbízott tagot és a bizottság többi tagjának is felhívta figyelmét arra, hogy fokozott figyelemmel legyenek a választási alapelvek betartására. További intézkedésre nem volt szükség.

9 óra 58 perc; Becskeháza, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Az elnök eltörte a kezét, a mentőt a HVB elnökhelyettese értesítette. Póttagot berendeltük.

10 óra 09 perc; Kaposvár, Somogy megye

Egy választópolgár a szavazóköri helyiségben ittasan jelent meg, a bizottság egy tagjával szemben indokolatlanul emelt hangvételt használt, a szavazólapok közül távozáskor egyet átadott, a másikat vélhetően az urnába dobta.

Turtsányi Gábor Koppány (b) és Juhász Dénes hagyományőrző huszárok szavaznak az országgyűlési képviselő-választáson a váci Madách Imre Művelődési Központban

Turtsányi Gábor Koppány és Juhász Dénes hagyományőrző huszárok szavaznak az országgyűlési képviselő-választáson a váci Madách Imre Művelődési Központban

Fotó: MTI

11 óra 11 perc; Budapest XXI. kerület

A szavazókörben a Szavazatszámláló Bizottság (SZSZB) elnökhelyettesét baleset érte. Jobb kezén a mutatóujja az ülőke és a szék lába közé szorult. Ennek következtében az ujjából egy darab leszakadt. Mentőt hívtak, a sérültet a mentő elszállította. A választási irodát haladéktalanul értesítettük. Az SZSZB póttag bevonásra került, a bizottság 5 fővel működőképes.

11 óra 42 perc; Zagyvaszántó, Heves megye

Két fő nem helyi lakos úgy használta a mosdót, hogy nem jelzett a SZSZB-nek. Intézkedés nem történt.

12 óra 05 perc; Budapest, XX. kerület

A szavazópolgár a szavazás során a borítékba betette a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját is. Az SZSZB tájékoztatta a választópolgárt, hogy az okmányokat a HVI-ben a következő munkanapon átveheti.

12 óra 18 perc; Kengyel, Jász-Nagykun-Szolnok megye

A szavazófülkében 11.55-kor a szavazó megbotlott, a fülke összeomlott. A szavazó egészségi állapotában nem történt változás, jól érezte magát. A szavazás menetét e körülmény nem zavarta, mert sértetlen szavazófülke rendelkezésre állt. Az SZSZB tagjai a szavazófülkét helyreállították.

12 óra 23 perc; Vác, Pest megye

Választópolgár elájult, de 1 perc múlva már magához tért, így a szavazás rendben folyt tovább.

12 óra 35 perc; Tarnabod, Heves megye

Egy szavazópolgár bejött szavazni és ügyintézés közben az SZSZB tagjait szóban rágalmazta, analfabétának nevezte a tagokat. Tettlegességig nem fajult. A megbízott tagokat köpönyegforgatónak nevezte. Szavazás után elhagyta a helyiséget. Intézkedésre nem volt szükség, mert az esemény nem zavarta meg a szavazás menetét.

Figyelmébe ajánljuk