Ha lakótelepen laksz, csak ígéretekkel kell beérned: mi lett a 2010-ben nagy garral beígért panelprogramból?

  • Reizinger Zsófia
  • 2018. március 24.

Választás 2018

Pedig lenne rá pénz.

Legjobb erőit vonultatta fel tegnapi sajtótájékoztatóján a Párbeszéd, amikor az óbudai lakótelepen Szabó Tímea társelnök, országgyűlési képviselő, Óbuda-Békásmegyer képviselőjelöltje, Jávor Benedek európai parlamenti képviselője és Ámon Ada, Karácsony Gergely árnyékkormányának tagja arról beszéltek, hogy

Orbánék átverték az embereket, s majd ők elindítják a vissza nem térítendő finanszírozáson alapuló panelprogramot

Szabó Tímea azzal kezdte, hogy egy új energiahatékonysági program kidolgozásával készül a Karácsony-kormány és meg is ígérte, hogy befejezik a lakás-felújítási programot. Emlékeztetett arra is, hogy Fidesz 2010-ben határozott ígéretet tett arra, hogy minden évben felújítja a teljes magyar lakosság lakásállományának a10 százalékát, és támogatja a lakások korszerűsítését, szigetelés és nyílászárók cseréjét. Ez természetesen nem történt meg, az elmúlt nyolc évben a lakások 8 százalékát sikerült felújítani, pedig mára a lakásállomány 90 százalékának kellene korszerűnek lennie. Egy jobb energiahatékonysági programmal 40-50 százalékkal lehetne kisebb az energiafelhasználás Magyarországon. Ez nem csak a rezsi valódi csökkenését jelentené, hanem gazdaságélénkítő hatása is lenne, valamint sikeresek lehetnének a klímavédelmi akciók.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Ámon Ada úgy nyilatkozott, biztosak lehetnek az emberek az uniós pénzek hasznos és aktív felhasználásában, ha helyi képviselő és európai parlamenti képviselő együtt tud dolgozni, olyan ügyön, mely bizonyosan sok támogatásban részesül az Európai Uniótól a közeljövőben.

Jávor Benedek arról beszélt, hogy az Európai Unió energiapolitikája a megújuló energiaforrásokon és az energiahatékonyságon alapszik, s 2020 után a tagállamok jelentős összegű támogatásokat húznak az ilyen beruházásokra, ezzel együtt persze kötelezettségeik is keletkeznek, hiszen az uniós energiapolitika kimondja, hogy évi másfél százalékkal csökkenteni kell a tagállamok energiafelhasználását.

Jávor biztosított minden magyar állampolgárt, hogy a Karácsony-kormány – vissza nem térítendő támogatás formájában – maradéktalanul a fejlesztésekre költené ezeket az összegeket, és törekedne a teljes együttműködésre az Európai Unióval.

Figyelmébe ajánljuk