Juhász Péter: „Elfogadhatatlan, hogy a politikusok nem hajlandóak az egójukat félretenni a kormányváltás érdekében”

  • Gera Márton
  • 2018. március 24.

Választás 2018

Visszalépett a képviselő-jelöltségtől, a többiektől pedig azt követeli, állapodjanak meg egy jelöltben. Az Együtt elnökét kérdeztük.
  • Juhász Péter ma délelőtt jelentette be, hogy visszalép Budapest 1. számú választókerületében a képviselő-jelöltségtől, mert szerinte csak akkor van esély legyőzni Hollik Istvánt, a Fidesz–KDNP jelöltjét, ha egyetlen demokratikus ellenzéki politikus indul ellene. Az Együtt elnökét kérdeztük.

magyarnarancs.hu: Mikor döntötte el, hogy visszalép?

Juhász Péter: Azt szeretném leszögezni, hogy nincs nálam esélyesebb ebben a választókerületben, tehát nem ez motivált. Arra akartam példát mutatni, hogy személyes felelősség is van a világon. Amikor kijött a Közös Ország Mozgalom felmérése, én összehívtam a jelölteket, és elmondtam, hogy hajlandó vagyok visszalépni, ha van egy közös jelölt. A másik három ember ilyet nem mondott. Szerintem ez vérlázító, és ez konkrétan a Fidesz kottája. Elfogadhatatlan, hogy ellenzéki pártok és politikusok nem hajlandóak az egójukat, a pártérdeküket félretenni annak érdekében, hogy kormányváltás legyen.

magyarnarancs.hu: Pedig a Közös Ország Mozgalom belvárosi vitaestjén a jobbikos Losonczy Pál kivételével éppen azt mondták ki a jelöltek, hogy ha lesz náluk esélyesebb jelölt, visszalépnek. Az elmúlt napokban senki nem utalt rá, hogy mégis visszalépne?

JP: Sehol senki. Pont ez a vérlázító. Egy színjáték zajlik: az MSZP és a DK elmondja, hogy koordinálnának, közben viszont nincsen egyetlen párt, amelynek a javára visszaléptették volna a jelöltjüket. Ugyanígy nem sikerült megállapodni senkivel, egy lépéssel sem kerültünk közelebb a koordinációhoz. Ugyanez igaz az LMP-re és a Momentumra is, két–három helyen ugyan visszaléptették a jelöltjeiket, de ez semmi, mert 50–60 helyen kellene megállapodásokat kötni.

magyarnarancs.hu: Ez jelenleg elképzelhetetlennek tűnik.

JP: Pont ezt a folyamatot szerettem volna elősegíteni a visszalépésemmel. Mi 63 helyen nem indítunk jelöltet, mert tisztában vagyunk vele, hogy aki 106 helyen állít jelöltet, az nem segíti elő a kormányváltást.

false

 

Fotó: Magyar Narancs

magyarnarancs.hu: Az 1. számú választókerületben támogatja valamelyik jelöltet?

JP: Nem, én azt követelem tőlük, hogy állapodjanak meg egy közös jelöltben, válasszák ki maguk közül, hogy ki lesz Holik ellenfele. Innentől egyiket sem tartom alkalmasabbnak a másiknál, én arra fogok szavazni, aki mögé a többiek beállnak.

magyarnarancs.hu: Várható az Együttől további visszalépés?

JP: Nem. Ha más pártok lépnek egyoldalúan, akkor elképzelhető. De jelen helyzetben nem látjuk értelmét, mert senki más nem tesz ilyen gesztusokat. Mi magunktól biztosan nem fogunk visszalépni, ugyanakkor bármilyen tárgyalásra, bármilyen megállapodásra nyitottak vagyunk.

magyarnarancs.hu: Folytatódik a csütörtök este megkezdett tárgyalás Karácsony Gergellyel?

JP: Mi mindig mindenhová elmegyünk, ahova hívnak. Utoljára Szél Bernadettnek írtam, hogy üljünk le beszélni a választási együttműködésről, de választ se kaptam. További kezdeményezéseket nem tudok tenni, mert nincs értelme, de ha bárhol van tárgyalási készség, mi nyitottak vagyunk.

magyarnarancs.hu: Meddig lenne értelme a visszaléptetéseknek?

JP: Októberig lett volna értelme, őszintén ezt gondolom. Bosszantó, ami zajlik, de persze soha nem késő visszaléptetni. Ma, holnap, holnapután meg kellene tenni.

Figyelmébe ajánljuk