Hadházy: Teljes megújulás kell

  • narancs.hu
  • 2022. április 4.

Választás 2022

A politikus sorra vette, hogy mit rontott el az ellenzék.

"Az összefogás kevés. Teljes megújulás és igazi ellenállás kell" - írta Hadházy Ákos ma reggel Facebook-oldalán. 

Hadházy szerint, - aki Budapest 08 számú választókerületében nyert egyéniben - van néhány fontos dolog, amit azonnal rögzíteni kell. Egyrészt véleménye szerint ez egy elcsalt választás volt, a politikus úgy látja, hogy az elmúlt 12 évben kiépített propagandagépezet jelentősen hozzájárult a tegnap esti eredményhez. "A legnagyobb csalás évek óta a szemünk előtt zajlott: elcsalt választás az, ahol az állami tévébe négy év alatt öt percet beszélhet az ellenzék" - írja Hadházy, hozzátéve, hogy tegnap nagyon sok helyről kapott olyan jelzéseket, hogy a munkavállalóktó elvárják a fideszes szavazatot, amit fényképpel kell igazolni.

Én évek óta azt hirdettem, hogy ilyen körülmények között nem szabad elindulnunk, de szóltak érvek az indulás mellett és természetesen végig reménykedtem, hogy nincs igazam Ha viszont így döntöttünk, akkor három feladat lett volna, amit végre kellett volna hajtani: 1)Az összefogás 2)A megújulás 3)Az ellenállás 

 

Hadházy úgy értékeli, hogy az első nagyjából sikerült, de nem teljesen. Mint írja, a legnagyobb hazugság, amivel az ellenzéki pártok önmagukat csapták be az volt, hogy önmagában az összefogás győzelemre vezet. A megújulásról pedig azt gondolja, hogy egyáltalán nem sikerült. "Voltak részeredményeink, de az összefogásban valahogy mindig fontosabb volt, hogy mindenkinek, aki eddig ott volt, ezután is meglegyen a széke." Véleménye szerint a parlamenti szereplés helyett sokkal fontosabb lett volna aktív ellenállással fellépni a propaganda ellen, ez sem sikerült és ez minden ellenzéki politikus hibája.

Mi legyen?

A zuglói képviselő szerint a legfontosabb dolog leszögezni, hogy ilyen körülmények között mégegyszer nem szabad elindulni. Ezen kívül úgy látja, hogy az Országgyűlés alakuló – a választások eredményét hitelesítő – ülésén csak akkor szabad részt venni, ha az ellenzék garanciákat kap arra, hogy visszakapja ellenőrző szerepét (például konszenzusos közmédia vezető, ellenzéki javaslatra kötelezően felálló parlamenti vizsgálóbizottságok, a képviselők szabad belépési jogának visszaállítása a közintézményekbe stb.).

"A következő napokban el kell végezni a gyászmunkát! Nem lesz egyszerű, mert sokan elvesztették minden reményt és a helyzet tényleg tragikus. Aztán neki kell állni újratervezni mindent és dolgozni újra, hogy a tragédia ne legyen végzetes" - zárja bejegyzését Hadházy.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk