Leszerepelt a választáson a család, amelynek négy tagja is ugyanott indult

Választás 2022

A békéscsabai választókerületben próbálkozott a Faragó család. A szavazáson négyen összesen olyan kevés szavazatot kaptak, hogy nem érteni, miképpen jött össze a kellő számú támogatói ajánlásuk.

Faragó Gergely és három gyermeke, Faragó Anett, Faragó Betti és Faragó Lajos Gergely is indult a választáson a békéscsabai központú Békés 1. számú választókerületben. Valamennyien független jelöltként próbálkoztak.

Ahogy már korábban megírtuk, az ország 106 egyéni választókerülete közül ebben a választókerületben indult a legtöbb képviselőjelölt.

Ebben a cikkünkben írtunk arról is: felmerül a kérdés, hogy egy család miért képviselteti magát négy tagjával egy választáson, ugyanabban a körzetben. Néhány héttel ezelőtt egy, az esetre rálátó helyi forrásunk azt mondta, így akarják elérni, hogy egyikőjüknek „minél nagyobb esélye legyen a győzelemre”. Bár sokak megítélése szerint ez négyes indulás éppen az ellenkező hatást váltja majd ki.

Ez bizonyosodott be. Ha ugyanis megnézzük ennek a választókörzetnek az eredményeit, kiderül - ha eddig nem lett volna világos -, hogy ízig-vérig kamujelöltekről van szó. Ahhoz, hogy bárki hivatalosan jelöltté váljon az országgyűlési választáson, legalább 500 érvényes és hiteles támogatói aláírást kell gyűjteni, amelyet a helyi választási iroda igazol vissza. Ezt az 500 aláírásos szintet Faragó Gergely, Faragó Anett, Faragó Betti és Faragó Lajos Gergely megugrotta.

A választáson azonban négyen összesen 241 voksot gyűjtöttek össze. Azaz négyen kevesebb mint a felét annak az ötszáznak, amennyi minimálisan szükséges volt egyenkénti jelöltté válásukhoz. 

Felvetődik, hogyan magyarázható mindez. Igaz ugyan, hogy a támogatói aláírásgyűjtésnél egy választópolgár több indulni kívánó aspiránst jelölhet, de az ilyen aláírásgyűjtéseknél a jelöltek óhatatlanul csak az adott választókerület szavazásra jogosultjainak töredékével találkozhattak és kérhettek tőlük támogatást. Míg a voksolás napján elvileg mindenki kifejezheti a véleményét. Ez, ebben a békéscsabai központú körzetben közel 66 ezer szavazópolgárt jelent, akik közül mintegy 46 ezer részt is vett a szavazáson. E 46 ezerből kapott a négy Faragó összesen 214 voksot.

Aligha van mit csodálkozni a történteken. Amikor jelöltté vált a négy Faragó, kerestük őket, de nyilvános adatbázisokban semmilyen elérhetőségüket nem találtuk. A békéscsabai helyi választási iroda, ahol rendelkezésre állnak ezek az adatok, hivatalból azt válaszolta a Narancs.hu-nak, hogy az érintettek arra utasították a választási szervet, hogy senkinek ne adják meg címüket, elérhetőségeiket. 

Annyi biztos, hogy gyászos választási „eredményük” miatt mindegyikőjüknek vissza kell fizetnie az államtól a kampányra külön-külön kapott mintegy 1,3 millió forintot. Hogy ezt visszaadják-e, vagy be lehet-e hajtani tőlük, legalábbis kérdéses. Viszont világos, hogy ez a négy kamujelölt végül semmilyen módon nem befolyásolta a békéscsabai választókerület meglehetősen egyértelmű Fidesz-sikerét. A kormánypárti Herczeg Tamás 49,28 százalékot elérve nyerte a körzetet az ellenzéki Stummer Jánossal szemben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk