Már 225 ezer levélszavazatot leadtak a választók

  • narancs.hu
  • 2022. április 3.

Választás 2022

Ez a fele azoknak, akik magyarországi lakcímmel nem rendelkeznek és felvetették magukat a névjegyzékbe.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező 456 ezer választópolgár közül 225 ezren már leadtak levélszavazatot a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adatai szerint.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán és a vele egy napon rendezett népszavazáson csak levélben szavazhatnak, és csak akkor, ha március 9-éig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt több mint 456 ezren tették meg.

A 225 ezer levélszavazat közül 34 600-at közvetlenül, levélben juttattak el az NVI-hez, több mint 190 ezret pedig a külképviseleteken adtak le.

Az NVI hétfőtől ellenőrzi a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait. Azt ugyan nem teszik közzé, hogy hány azonosító nyilatkozatot ellenőriztek már, azt viszont igen, hogy eddig 140 460 érvényes szavazási iratot találtak: 

  • Szerbiából több mint 39 ezer,
  • Romániából csaknem 52 ezer érvényes szavazási irat érkezett már vissza az NVI-hez.

A szavazás napján a választópolgárok még leadhatják levélszavazatukat a külképviseleteken a külképviseleti szavazás ideje alatt (általában 6 és 19 óra között), valamint Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, 6 és 19 óra között.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk