Már biztosan érvénytelen lesz a „gyermekvédelmi” népszavazás

  • narancs.hu
  • 2022. április 4.

Választás 2022

Rengetegen szavaztak érvénytelenül, a nemek aránya azonban 90 százalék fölötti.

Hétfőn éjjel háromnegyed egykor, nagyjából 90 százalékos feldolgozottságnál már egyértelmű, hogy a „gyermekvédelmi” népszavazás érvénytelen lesz.

Ugyanis

egyik kérdés esetében sem éri el az érvényesen leadott szavazatok száma az érvényességi küszöböt.

Ehhez 4 107 652 (a választásra jogosultak 50 százaléka) érvényes szavazat kellett volna, és ezt már egyetlen kérdés esetében sem fogják elérni.

Rendkívül magas lett az érvénytelenül leadott szavazatok száma, vagyis nagyon sokan választották azt a lehetőséget, hogy a szavazólapon minden kérdés esetén mindkét válaszlehetőséget, tehát az igent és a nemet is beikszelték.

Kérdésenként nagyjából 1 millió 350 ezren szavaztak érvénytelenül.

A sokat vitatott kérdésekre egyébként az érvényesen leadott szavazatok közül kiugróan magas a nemmel szavazók aránya, mindegyik lehetőség esetén 90 százalék feletti.

A kormány azonban kommunikációs szempontból ez utóbbit minden bizonnyal ki is fogja használni, hiszen már a kérdéseket is úgy fogalmazták meg, hogy annak csak ez lehetett az eredménye.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk