Megfordult az eredmény, az ellenzéki Vajda Zoltán megnyerte a választókerületét

 • narancs.hu
 • 2022. április 9.

Választás 2022

Vajda a Facebookon jelentette be, hogy nyert az átjelentkezők és a külföldön élők szavazataival. 

Mint arról beszámoltunk, az április 3-án ismertté vált eredmények alapján a legszorosabb Budapest 13-as számú választókerületében volt az állás, ahol a fideszes Szatmáry Kristóf mindössze 38 szavazattal vezetett az ellenzéki Vajda Zoltán előtt.

Vajda korábban a Facebook-oldalán arról írt, hogy a választókerületben 2047 szavazat van a külképviseletekről és az átjelentkezettektől, és 592 abban a választókörben, ahol számolnak (ilyenkor ugyanis a külföldi és átjelentkezett szavazatokat egy adott választókör szavazataihoz öntik, és együtt számolják meg).

A számolásra szombaton 9 órától került sor, Vajda pedig délután kiírta a Facebook-oldalára, hogy

"Nyertünk!" 

Budapest 13. számú egyéni választókerülete a XVI. kerületet, illetve a XIV. kerületnek Alsórákos nevű részét foglalja magában. Jámbor András, szintén nyertes egyéni képviselő arról írt a Facebook-oldalán, hogy Vajda végül 500 szavazatos előnnyel tudott nyerni. 

A választási iroda honlapján később megjelent adatok szerint a következőképpen alakult az eredmény a választókerületben 100 százalékos feldolgozottságnál: 

 • Vajda Zoltán (Egységben Magyarországért): 25 080 szavazat
 • Szatmáry Kristóf (Fidesz-KDNP): 24 612 szavazat 
 • Nagyné Hollósi Éva (Mi Hazánk): 1 833 szavazat 
 • Bojti Bence (MKKP): 1 749 szavazat 
 • Schaffer Viktor (függtlen): 666 szavazat 
 • Stelli-Kis Sándor (Megoldás Mozgalom): 610 szavazat 
 • Szanyi Tibor (Munkáspárt–ISZOMM): 393 szavazat 
 • Zsidró László (Normális Párt): 229 szavazat 

Vajda később egy élő videóban azt mondta, nem csak ellenzék, hanem ellenálló is szeretne lenni, és felveszi a mandátumát, de főleg a közösségépítésre akar fókuszálni a választókerületében. 

Szombaton a külföldön élő és átjelentkező szavazók voksainak megszámolása után derült ki az is, hogy bár a levélszavazatok megszámolása után 135-ről 136-ra nőtt a Fidesz-KDNP összes parlamenti mandátumainak száma, szombaton a külképviseleti és átjelentkezett szavazók voksainak számolásával ismét 135-re csökkent a kormánypárt helyeinek száma. 

Vajda eredményével ez a szám 134-re csökkent, az ellenzéké 57-re nőtt,

a Mi Hazánknak továbbra is 7, a német nemzetiségi képviselőnek 1 mandátuma van. 

Vajda előzetesen azt közölte, hogy az MSZP frakciójának tagja lenne, ha bejutna a parlamentbe, így a pártnak az előzetes becslésünkkel szemben 10 fős frakciója lehetne az országgyűlésben

Korábban több körzetről is azt írtuk, hogy matematikai esély még lehetne arra, hogy megforduljon az eredmény, ezekben azonban a beérkező szavazatok sem változtattak a végeredményen, legfeljebb az arányokon:

 • Baranya megye 1. számú választókerületében az ellenzéki Mellár Tamás csak növelte az előnyét a fideszes Kővári János előtt, 300 helyett végül mintegy 1200 szavazattal nyert.  
 • Budapest 15. számú választókerületében az ellenzéki Kunhalmi Ágnes is növelte valamelyest az előnyét, mintegy 450 szavazatról végül körülbelül 800-ra a fideszes Lévai István Zoltán előtt. 
 • Fejér megye 4. számú választókerületében viszont a fideszes Mészáros Lajos előnye erősödött meg az ellenzéki Kálló Gergely előtt, 600-ról több mint ezerre.
 • Budapest 14. számú választókerületében a fideszes Dunai Mónika előnye csökkent a mintegy 800 szavazatról kevesebb mint 400-ra, de az ellenzéki Szilágyi György így is alulmaradt.
 • Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2. számú választókerületében a fideszes Kiss János valamivel több mint ezer szavazattal vezetett az ellenzéki Varga László előtt, de ezt a hátrányt nem sikerült ledolgozni. 100 százalékos feldolgozottságnál végül kevesebb mint 500 szavazat döntött, de a fideszes javára.
 • Budapest 16. számú választókerületében az ellenzéki Hiller István viszont végül több mint 2000 szavazattal nyert a fideszes Földesi Gyula előtt.
 • Pest megye 2. számú választókerületében az ellenzéki Szél Bernadett eredménye alig változott, végül mintegy 1400 szavazattal maradt alul a fideszes Menczer Tamással szemben. 
 • Budapest 17. számú választókerületében az ellenzéki Szabó Szabolcs is csak növelte előnyét a fideszes Németh Szilárddal szemben, ahogy Budapest 12. számú választókerületében az ellenzéki Barkóczi Balázs is a fideszes Pintér Gáborral szemben. 
 • Pest megye 1. számú választókerületében Aradszki András végül körülbelül 1500 szavazattal nyert az ellenzéki Bősz Anett előtt.
 • Pest megye 8. számú választókerületében az ellenzéki Jószai Teodóra eredménye néhány száz szavazattal javult ugyan, de így is a fideszes Bóna Zoltán nyert közel 2000 szavazattal. 
 • És Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. számú választókerületében is maradt a szavazatarány a fideszes Szabó Tünde javára az ellenzéki Lengyel Mátéval szemben. 

A 18 budapesti választókerületből így végül 17-et tudott megnyerni az ellenzék és egyet a Fidesz, a vidéki 88-ból viszont 86-ot vitt a Fidesz, és mindössze kettőt (Pécsen és Szegeden egyet-egyet) az ellenzék. A 106 egyéni választókerületi győzelmek megoszlása végül így néz ki: 

Az NVI szombaton közzétette azt is, hogy hogyan oszlottak meg a levélszavazatok, ezek nem meglepően a Fidesz egyértelmű fölényét mutatják: 

 • Fidesz-KDNP: 247 957 szavazat
 • Egységben Magyarországért: 10 820 szavazat
 • Mi Hazánk:  2 789 szavazat
 • MKKP: 1 614 szavazat 
 • Normális Párt: 593 szavazat
 • Megoldás Mozgalom: 258 szavazat 

A parlamentben pedig végül így oszlanak majd meg a mandátumok (miután szombat estére az is kiderült, hogy a Fidesz a Mi Hazánk kárára tudta növelni előnyét): 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

 • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.