Így alakulhatnak az ellenzéki frakciók

  • narancs.hu
  • 2022. április 4.

Választás 2022

A DK-nak lehet a második legnagyobb frakciója a parlamentben, de jól jött ki a választásból a Momentum is.  

Mint ahogy azt megírtuk, vasárnap éjfél tájban úgy állt a helyzet, hogy a 135 fideszes képviselő mellett 56 ellenzéki képviselő jut be a parlament a Mi Hazánk 7 képviselője és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzat egy nemzetiségi képviselője mellett. 

Az ellenzéki képviselőknek ugyanakkor előre meg kellett jelölniük, hogy melyik frakcióba ülnének be, ezért jelen állás szerint úgy nézne ki, hogy az ellenzéki pártok részéről a következők jutottak be a parlamentbe: 

  • DK: 15 fő (egyéni képviselőként Varju László, Arató Gergely, Oláh Lajos, Barkóczi Balázs; listán Dobrev Klára, Vadai Ágnes, Gy. Németh Erzsébet, Sebján-Petrovszki László, Varga Zoltán, Gréczy Zsolt, Kálmán Olga, Dávid Ferenc, Kordás László, Komáromi Zoltán, Hegedüs Andrea)
  • Momentum: 11 fő (egyéni képviselőként Tóth Endre, Szabó Szabolcs, Orosz Anna, Hadházy Ákos, Hajnal Miklós; listán Fekete-Győr András, Tompos Márton, Lőcsei Lajos, Gelencsér Ferenc, Sebők Éva, Bedő Dávid)
  • Jobbik: 9 fő (egyéni képviselőjük nem tudott nyerni; listán Jakab Péter, Z. Kárpát Dániel, Brenner Koloman, Lukács László György, Sas Zoltán, Varga Ferenc, Bencze János, Balassa Péter, Szabó Hajnalka) 
  • MSZP: 9 fő (egyéni képviselőként Kunhalmi Ágnes, Szabó Sándor, Hiszékeny Dezső, Hiller István; listán Tóth Bertalan, Molnár Zsolt, Harangozó Tamás, Komjáthi Imre, Gurmai Zita) 
  • Párbeszéd: 7 fő (egyéni képviselőként Tordai Bence, Mellár Tamás, Jámbor András, Szabó Tímea; listán Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, Berki Sándor)
  • LMP: 4 fő (egyéni képviselőként Csárdi Antal; listán Ungár Péter, Kanász-Nagy Máté, Keresztes László Lóránt)  

Mivel azonban Dobrev Klára már korábban bejelentette, hogy nem ül be a parlamentbe, mert megtartja az európai parlamenti helyét, Karácsony Gergely pedig a főpolgármesteri pozíciót, illetve az is kérdéses, hogy Márki-Zay Péter beül-e a parlamentbe, és ha igen, akkor tényleg a Párbeszéd frakciójába, vagy valóban sajátot akar, ezért a fenti névsor még változhat. 

Már csak annak fényében is, hogy 4 fővel az LMP nem fog tudni frakciót alakítani, ezért a visszalépők helyett lehet, hogy további LMP-s politikusok kerülnek majd be a parlamentbe. 

Bekerült ugyanakkor mindhárom roma politikus, akiknek a listás helyéhez Márki-Zay ragaszkodott: ők Berki Sándor, Lőcsei Lajos és Varga Ferenc. 

A Mi Hazánk listáján jelen állás szerint a következő hét politikus jutott be a parlamentbe: Toroczkai László, Dúró Dóra, Apáti István, Novák Előd, Szabadi István, Dócs Dávid, Pakusza Zoltán. 

A német nemzetiségi képviselő pedig ismét a Fidesszel szinte mindig együtt szavazó Ritter Imre lesz.

A választási eredményekről itt 

és itt írtunk korábban: 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk