Orbán: Ha a baloldal nyer, másnap elzárják a gázt

  • narancs.hu
  • 2022. április 1.

Választás 2022

És persze a fegyverszállítmányok is azonnal elindulnak Ukrajnába. A miniszterelnök Székesfehérváron zárta a kampánykörútját.

A Fidesz elnöke, jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor Székesfehérváron zárta választások előtti kampánykörútját. 

Orbán először a helyieket szólította meg, és többek között arról beszélt, hogy régóta követi a választási statisztikákat, és ha Székesfehérvár belső részében Varga Tamás nyer, akkor az egész országban a Fidesz győz a választáson.

 

„13 óránk lesz arra, hogy győzzünk” – mondta a vasárnap 6 órától 19 óráig leadható voksokkal kapcsolatban, de felhívta a figyelmet arra is, hogy volt már olyan választás, ahol szombaton és hétfőn is nyertek, de vasárnap veszítettek.

„Aki egyszer forró tejjel a száját megégette, az jobban teszi, ha a hideg vizet is fújva issza”

– tette hozzá. Szerinte nem meglepő, de az ellenzék csal a választáson. „Nekünk ilyen nehezített pályán, ilyen akadályok mellett is nyernünk kell” – mondta.

 

A háborúval kapcsolatban arról beszélt, hogy 1999-ben, épphogy beléptünk a NATO-ba, másnap a NATO úgy döntött, beavatkozik a délszláv háborúba, és bombázta Belgrádot. „De az egy másik háború volt, két, nálunk kisebb nép harcolt. Most viszont egy 40 és egy 140 milliós ország háborúzik, a kockázat összehasonlíthatatlanul nagyobb.”

Úgy folytatta: „A kérdés most az, hogy háború vagy béke.” Orbán, mint mondta, azt gondolta, hogy pártállásra való tekintet nélkül mindenki a béke oldalán lesz, hiszen ez két másik nép háborúja, egy ukrán-orosz háború, nekünk pedig az a dolgunk, hogy kimaradjunk.

„De nem ez történt, mert amíg a nemzeti oldal szerint nem szorulhatunk az ukrán üllő és az orosz pöröly közé, az ellenzék vezetője szerint Ukrajna a mi háborúnkat vívja. A háborúban semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk, és nem küldhetünk fegyvert-katonát Ukrajnába, legfeljebb a bajba jutott ukránoknak segíthetünk” – tette hozzá.

Persze beszélt Gyurcsányról is: „Nem igaz, amit Gyurcsány Ferenc mond, hogy mi pocsék ország lennénk. Nagyszerű ország vagyunk, ami mindent megad azoknak, akik futnak a baj elől.” Majd azt mondta, lassan 600 ezer ukrán menekült Magyarország területére Ukrajnából. 

Beszélt Zelenszkijről is, és megérti az ukrán elnököt, aki be akar vonni más országokat a háborúba, akkor is, ha nem bántak jól a magyarokkal, de, mint mondta, nem most kell ezt felhánytorgatni, erről majd később.

Orbán szerint a baloldallal van vitájuk, ami már meg is állapodott Ukrajnával, és ha nyernek, már másnap megindulnak a fegyverszállítmányok, és elzárják a gázt.

„Ezt nem engedhetjük!” – tette hozzá.

„Nem arról van szó, hogy nem vagyunk hajlandók még egy pulóvert felvenni esténként otthon” – folytatta, de 85 százaléka a gáznak és 65 százaléka az olajnak Oroszországból jön. „Ha elzárnánk az olajat és a gázt, megállna az ország, ezért nem kérhetik, hogy úgy segítsünk rajtuk, ahogy ők akarják, amikor ők vannak bajban. A szívünk velük van, de ki kell maradnunk a háborúból” – mondta Orbán.

Majd felelevenítette, hogy 2010 óta minden kormány időszakában komoly erőpróbákat kellett kiállni: vörösiszap, dunai árvíz, tiszai árvíz, migránsválság, világjárvány és most háború.

Orbán szerint a háború miatt háttérbe szorult a „gyermekvédelmi” népszavazás, ami szerinte legalább olyan fontos, mint a parlamenti választás, ami hosszú időre eldönthet dolgokat Magyarországon.

„A világnak elment az esze” – tette hozzá, majd arról beszélt, hogy sosem gondolta volna, hogy bele kell írni az alkotmányba, hogy az apa férfi, az anya nő. „Valahogy, ott Nyugat-Európában elaludtak” – mondta.

Hozzátette: szerinte nincs baj azzal, ami a felnőtteknek okoz kihívást, „nem vagyunk már gyerekek, rólunk lemaradtak”, de van egy vörös vonal: a gyerekek. „Azt nem szabad megengedni, hogy a gyermekeink neveléséhez való jogunkat bárki elvesze tőlünk, ezért világosan ki kell mondani vasárnap is, az anya nő, az apa férfi, a gyerekeinket pedig hagyják békén! Meg kell védeni a családjainkat! Meg kell állítani azt a genderőrületet, ami egyre nagyobb bajt okoz nyugaton!” – zárta a népszavazás kérdését.

A beszédét pedig így fejezte be: „Győzzük le az ellenfeleinket, védjük meg a családjainkat, védjük meg Magyarországot és a békét!”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?