A badacsonyi borász a legnagyobb állami támogatást kapta, de nem érzi jogosnak a kritikákat

  • narancs.hu
  • 2021. február 18.

Villámnarancs

Laposa Bence érdekeltségei csaknem 1,5 milliárd forint közpénzt nyertek - a borász nemtelennek érzi a bírálatokat.

Mint arról január végén beszámoltunk, Laposa Bence borász, a Balatoni Kör elnöke felajánlotta lemondását, miután nyilvánosságra került, milyen támogatásokat nyújtott a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Kör tagjainak.

Laposa két vendéglátós érdekeltsége is a legmagasabb, 71,5 millió forintos támogatásban részesült, ami a Kör több tagjánál kiverte a biztosítékot, mivel Laposa Bence a Turisztikai Ügynökség tanácsadójaként is dolgozik, és a 24.hu szerint ő maga tett javaslatot a támogatandó projektekre. A Balatoni Kör egyes tagszervezeteinek képviselői tavaly augusztusban személyes találkozón is részt vettek az MTÜ-vel, mások viszont nem is értesültek a közpénzből nyújtott egyedi támogatás lehetőségéről.  

Laposa most a 24.hu-nak adott interjút: többek között azt is megkérdezték tőle,  nem gondolja-e problematikusnak, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadójaként állami támogatásokban részesült?

 

 "Sokaknak az volt az érdeke, hogy ezt a két dolgot, amennyire lehet, összemossák, de a kettőnek semmi köze egymáshoz. Más irányú és jellegű a tanácsadói megbízatásom, vagyis semmilyen konkrét pályázatra nem terjed ki. Ráadásul a támogatásokat nem is a turisztikai ügynökség, hanem a Kisfaludy 2030 Zrt. biztosítja"

- magyarázta a borász.

 

Az újságírói megjegyzésre, hogy az említett Kisfaludy 2030 Zrt is az MTÜ irányítása alatt áll, Laposa a következő válasszal állt elő:

 

"Igen, de külön jogi és működési egység. A támogatásokról annyit, hogy valóban mi kaptuk a legnagyobb összeget, de csoportszinten négy vendéglátóhelyet működtetünk, és ha megnézzük a foglalkoztatottak létszámát vagy az éves forgalmunkat és abból adódó cégcsoport szintű közteherviselést, akkor ez más megvilágításba kerül. Ezzel együtt természetesen nagy összegről van szó, de aki egy kicsit is ismer minket, ismeri húszéves tevékenységünket, az pontosan tudja és látja, hogy ezek a támogatások mire mennek el, milyen hasznosulással. Az utolsó utáni forintot és még annál többet is a vállalkozásra költjük, minden forinttal el tudunk számolni, a támogatásokból pedig értékek jönnek létre, amikre büszkék vagyunk. Badacsonyban több olyan helyszínen dolgozunk, amely évtizedeken át nem vonzotta a borászokat, befektetőket, nem láttak benne fantáziát. Senki elől nem vettünk el lehetőséget, se a Hableány, se a Friss Terasz esetében, hanem  helyszíneket keltettünk életre. Sok más kollégával együtt mi is sokat tettünk azért, hogy Badacsonyt újrapozicionáljuk, és a támogatásokkal is ezt a célt szolgáljuk. Ezért is volt nagyon nehéz ez az időszak, mert bár sokan kiálltak mellettünk, sok támadást is kaptunk."

Arra a kérdésre, hogy nemtelennek érezte-e a bírálatot, a borász így felelt:

 

"Abból a szempontból mindenképpen, hogy azok a projektek és a célok, amelyeket megfogalmaztunk, bárki előtt nyitva állnak. Amiatt is annak érzem, mert mindig minden forinttal el tudtunk számolni. Soha nem a magánvagyon halmozása volt a célunk, ugyanabban a házban élek, mint tíz éve, minden pénzt a vállalkozásba és ezáltal Badacsonyba fektetünk be. Arról nem beszélve, hogy voltak olyan kritikusok, akiknek a véleménye különösen pikáns volt."

Hogy kiknek a véleményére gondolt Laposa, az is hamar kiderült:

"Például a legnagyobb fesztiválcég ügyvezetőjére, akik többmilliárdos állami támogatást kaptak" - mondta el a 24.hu-nak.

Figyelmébe ajánljuk