A Fidesz szerint nincs semmi gond az oktatásban, de ha van is, azért az ellenzék a hibás

  • narancs.hu
  • 2018. február 5.

Villámnarancs

Mondhatták volna azt is, hogy „elmúltnyolcév”.

Ma délután az ellenzék pártjai a Jobbik kivételével Oktatási minimumot írtak alá, melyben lefektették a mostanitól gyökeresen eltérő oktatási rendszer alapjait. A dokumentumról kora délután részletesen is írtunk:

Tégláról téglára bontanák le a Fidesz oktatási rendszerét

Oktatási minimumprogramban állapodtak meg az ellenzéki pártok. A Jobbik kivételével. Még a Tanítanék mozgalom január 28-i tüntetésén jelentették be, hogy kilenc ellenzéki párt a civilek kezdeményezésére elfogadta az Oktatási minimumot. Ma az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum, az Együtt, a Liberálisok, az Új Kezdet és a MoMa képviselői hivatalosan is aláírták a dokumentumot.

Az Oktatási minimum aláírására reagált a Fidesz-frakció is, és az MTI-hez eljuttatott közleményből csak egyetlen dolog derül ki világosan: hogy mindenért az ellenzék a hibás:

  • „A Fidesz-frakció szerint az ellenzék, amely most oktatási minimumról állapodott meg, kormányzása idején a minimumot sem adta meg az oktatásnak.”
  • „A Fidesz-frakció szerint a kormányzása idején az ellenzék pénzt vett el az oktatásból, több száz iskolát zárt be, létbizonytalanságba taszította a pedagógusokat, elvett tőlük egyhavi bért, versenyképtelenné és »liberális kísérleti tereppé« változtatta az iskolákat, eltörölte a nemzeti alaptantervet, és a szülőket is magukra hagyta az iskoláztatás terheivel.”
  • „A Fidesz szerint ha az ellenzéket valóban érdekelné az oktatás ügye, akkor a pártok megszavazták volna, hogy idén 572 milliárd forinttal több juthasson oktatásra, mint a baloldal kormányzásának idején. Az ellenzéknek azonban csak a saját politikai céljai fontosak, ezért a kampány közeledtével most csak újra ki akarják használni a diákokat és a pedagógusokat.”
  • „A Fidesz 2010 óta pótolja az oktatásból kivont pénzeket, országszerte épülnek és megújulnak az iskolák, közel 150 településen építenek tantermet, tornatermet vagy tanuszodát, további 527 iskolában pedig felújítások, nyelvi és informatikai fejlesztések zajlanak. Emellett a pedagógusok bére átlagosan 50 százalékkal emelkedett és minden eddiginél többen jutnak ingyenes étkezéshez, tankönyvhöz.”

 

A címlapkép (MTI/Koszticsák Szilárd) illusztráció.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.