A Figyelő újabb listája: a Soros-zsoldosok után a tudósok vannak terítéken

  • narancs.hu
  • 2018. június 19.

Villámnarancs

Akik ráadásul a gendertémáról írnak és a homoszexualitást kutatják.

Áprilisban nagy felháborodást keltett, hogy Schmidt Mária Figyelője kijött egy listával, amelyen az ún. Soros-zsoldosok szerepeltek. Most, két hónap elteltével újabb listával rukkoltak elő annak kapcsán, hogy „heves vita bontakozott ki arról, hogy a 2019-es költségvetés tervezete szerint a kabinet a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény módosításával átszervezi az intézmény finanszírozását”.

Ezt ugyanis jó alkalomnak gondolták arra, hogy megnézzék, az „MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában a magyar adófizetők pénzéből az elmúlt években milyen kiváló tudományos munkák születtek a szexuális kisebbségekről és a nemi szerepek átalakulásáról”.

Majd felsorolják, hányan választottak az LMBTQ-közösséghez kapcsolható kutatási témát, hányan írnak a nemek közti egyenlőségről, esetleg a romák esélyegyenlőségéről. Kiemelik, ha valaki a prostitúcióról vagy a migrációról írt, és ha a CEU-n diplomázott, ahogy azt sem felejtik el megjegyezni, ha valaki egyébiránt a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója is, a kutatási munkái mellett.

Szerepel a listán olyan, aki az idegenellenességről publikált, és olyan, aki az apasági szabadságról. Azoknak pedig külön blokkot szenteltek, akik ritkán publikálnak.

„A tudományos teljesítmény mérése nem könnyű feladat. Azonban ha egy, a Tudományos Akadémián dolgozó kutató éveken át egyáltalán nem publikál, vagy több év alatt csak 1-2 cikket tesz közzé, az mindenképp problémásnak nevezhető. Természetesen vannak ellenpéldák is, olyan kutatók, akik átlagosan évente 8-10 tudományos munkát is publikálnak. Ám azt is nehéz lenne tagadni, hogy az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjában született kutatások fő irányvonala ideológiailag telített, erős liberális szemlélet jellemzi” – zárja a listát a Figyelő.

Figyelmébe ajánljuk