A jó inkvizítor – A KDNP árnyalja a halálbüntetésről szóló véleményét

  • narancs.hu
  • 2015. április 30.

Villámnarancs

Halleluja, a KDNP ellenzi a halálbüntetést! De.

„Az egyházi álláspont szerint az élet abszolút korlátozhatatlan, ezért a kereszténydemokraták ellenzik a halálbüntetést” – mondta ma reggel Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Ha csak ennyit mondott volna... De Rétvári nem az a szerény ministránsfiú, aki beérné az „egyházi állásponttal”, van neki saját véleménye is, minő véletlen, hogy kissé hasonlít a miniszterelnök úréhoz. Mit is mond még e szent életű államtitkár-alelnök? Hát azt, hogy pártja is – miként Orbán – szükségesnek tartja a halálbüntetésről szóló társadalmi párbeszédet.

Rétvári Bence

Rétvári Bence

 

Ám téved, aki azt gondolja, hogy Rétvári ilyenkor megint csak az egyházi álláspontot hozná elő. Figyeljék csak! Az MTI így tudósít a rádiós nyilatkozatról:

„Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett arra: az elmúlt öt évben több területen is szigorították a büntető törvénykönyvet, például bevezették a három csapás törvényét, bővítették a jogos védelmi helyzetek körét, bevezették a tényleges életfogytig tartó büntetés lehetőségét. Mint mondta, a kaposvárihoz hasonló brutális bűncselekmény után sokakban megfogalmazódik, hogy még tovább kellene szigorítani a Btk.-t, és jelezte azt is, hogy a KDNP is ennek pártján van.”

Tovább szigorítani?

Kíváncsian várjuk Rétvári ötleteit, aki még azt is elmondta, hogy „meg kell adni a lehetőséget mindenkinek, hogy élete végéig megbánja a bűncselekményét, ez azonban nem jelenti azt, hogy a következményeket ne kellene viselnie”.

És hogyan? Kalodában? Sötétzárkában? Kenyéren és vízen? Kínzókamrában?

Figyelmébe ajánljuk