A szókimondó rabbi Kerényi Imréről

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 16.

Villámnarancs

Radnóti Zoltán rabbi osztotta meg gondolatait az elhunyt ellentmondásos pályafutásáról.

Radnóti rabbi, akivel nemrégiben hosszan beszélgettünk, Kerényi Imrét búcsúztatja a 24.hu-n. A rabbi megemlíti, hogy nem igazán ért a színházhoz, a pártpolitikával nem foglalkozik és Kerényi életéről és haláláról sem volt igazán mondanivalója, mígnem a Facebookon részvétlen és gyűlölködő posztokba futott bele. És akkor egy kis részlet a rabbi búcsújából:

false

 

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„Mint mondtam, nem foglalkoztat a pártpolitika. (Ezt azért kell elmondani mindig, mert mostanában nem szoktuk elhinni, hogy tényleg vannak általános erkölcsi kérdések, és nem csak hatalmiak.) Tény, hogy Kerényi Imre mondott egyet és mást a magyar zsidóságról, amit bölcsebb lett volna nem mondania, de egyrészt nem csak ezt csinálta 74 évnyi életidejében, másrészt akárki is volt, közöttünk élt, hozzánk tartozott, a társunk volt időben és térben. Összetartoztunk Vele. Ahogy anno ő is mondta, »ha kell, cigány vagyok, nemzetietlen vagyok, zsidó vagyok«.”

 

„Drága Slomó, te is egy migráns vagy, bármennyit is mosolyogsz rájuk, nekik csak egy migráns leszel”

Radnóti Zoltán interjút adott a Narancsnak, szóba került Köves Slomó is. Hosszú interjút olvashatnak Radnóti Zoltánnal, a Mazsihisz Rabbitestületének elnökével a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban. Az apropó: egy friss, a hazai zsidóságot vizsgáló felmérés, az interjú nagyobb részében erről beszélgettünk a rabbival.

Figyelmébe ajánljuk