Eldőlt: Maróth Miklós vezeti az MTA-tól elvett kutatóhálózatokat

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 1.

Villámnarancs

Hvg.hu: Lovász László visszautasíthatatlan ajánlatot kapott.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megerősítette, amit eddig csak sejteni lehetett, hogy valóban Maróth Miklós klasszika-filológus fogja vezetni az Akadémiáról leválasztott kutatóhálózatokat - írja a hvg.hu.

Maróth Miklós és Orbán Viktor

Maróth Miklós és Orbán Viktor

Fotó: MTI

A lap forrásai úgy nyilatkoztak, Lovász László, az MTA elnöke "szinte az utolsó pillanatig gondolkodott, elfogadja-e" Palkovics jelöltjét.  Ehhez képest a miniszter meg úgy nyilatkozott, hogy Maróth "teljes mértékben konszenzusos jelölt" volt. A hvg.hu azonban akadémiai körökből úgy értesült, Lovász diktátumszerű ajánlatot kapott.

Mindeközben Lovász a 168 órának adott interjújában elmondta, volt, hogy közel állt a lemondáshoz az akadémia függetlenségéért a kormánnyal folytatott  harcban:

"A tárgyalások nehezek voltak. Többször nézett ki úgy, hogy van megegyezés, aztán mégis fel lettek rúgva. A legelején, amikor az Akadémia finanszírozását megváltoztató törvény kijött, nagyon közel kerültem ahhoz, hogy tiltakozásképp lemondjak. Máig sem tudom, hogy jó vagy nem jó, de egyeztetve a többi választott vezetővel azt mondtuk: ha felállunk, akkor nem képviseli senki az Akadémia érdekeit, hiszen hónapokba telik, amíg új elnököt választanak. Ezért a harcot választottuk. Azóta, úgy érzem, folyamatosan lépéskényszerben vagyok."

Arról, hogy ki az a Maróth Miklós klasszika-filológus, és milyen viszonyt ápol Orbán Viktorral, a 2005-ös portrénkban olvashat részletesen:

A tudós hatalom - Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista pályaképe

Tudományos közéletünk erős embere, s a konzervatív katolikus szellemiség egyik legfőbb hazai letéteményese. Megannyi magas poszt betöltőjeként formális és informális hatalma jószerivel a bölcsészettudományok teljes körére kiterjed, s szintúgy a felsőoktatás tekintélyes hányadára. Az alábbiakban e plenipotens, ám a szélesebb közvélemény előtt szinte teljesen ismeretlen férfiú eddigi életútjának és elérményeinek bemutatására teszünk kísérletet.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?