Az Onkológiai Intézet vezetője szerint dehogy volt náluk krízis

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 1.

Villámnarancs

Csak hát az a fránya sajtó, az hangulatot keltett.

Nemrég mi is szemléztük a 24.hu tudósítását, melyből kiderült, hogy áldatlan állapotok uralkodnak az Országos Onkológiai Intézetben, a betegek "embertelen körülmények között órákat várnak a kezelésre". A cikk beszámolt róla, hogy "a daganatos betegek hajnali 5-től várják az intézet lépcsőházában, hogy sorra kerüljenek. A rendszer átláthatatlan, senki sem tudja, mi alapján dől el a sorrend, pedig még a sorszámhoz is sorszámot húznak azok, akik kemoterápiás kezelésre jönnek".

E tudósításra is reagálva Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója interjút adott a Népszavának (azzal a feltétellel, hogy csak az előre elküldött kérdésekre hajlandó válaszolni, írásban adott válaszait pedig teljes terjedelemben közlik).

A főigazgató beszámol róla, hogy a sorszámhúzásos rendszer mától, azaz augusztus 1-től megszűnt, a betegeket a terápia kezdésének napján elosztva rendeli vissza a kezelőorvoshoz. "Az aznapi kezelést előíró orvos 7:30-tól hívja be a betegeket, a következő kezelésre érkező betegek 10 perces, míg az első vizsgálatra érkezők 30 perces időközökben kerülnek sorra. Az előjegyzési idő tájékoztató jellegű, a rosszabb állapotú, mentővel érkező betegek elsőbbséget élveznek. A várótermek ajtaját 7 órakor nyitjuk, mivel addig takarítanak. A sorszámhúzás megszüntetésével nem lesz értelme 6 órakor vagy előbb érkezni az intézetbe."

Ugyanakkor Polgár Csaba szerint egyáltalán nem volt krízis az intézetében, mindössze "egyes sajtóorgánumok mesterséges hangulatkeltése történt."  A főigazgató szerint "július 24-én, reggel 7 óra előtt intézetünk területén a 24.hu és az Index munkatársai előzetes bejelentés és főigazgatói engedély nélkül készítettek felvételeket a „B” Kemoterápiás Osztályunk váróterme előtti lépcsőházban. A betegellátás 7 óra 30 perctől folyamatos volt azon a napon is."

Polgár beszámol arról is, hogy  másnap reggel 6 óra 50 perckor személyesen ellenőrizte a helyzetet, és az előző napi helyszínen 3 beteg és egy „hozzátartozó” várakozott, ám utóbbi az ATV riportere volt. A főigazgató a következő nap reggelén is személyesen ellenőrizte a helyszínt, akkor - beszámolója szerint - 1 beteget látott várakozni.

A diskurzusba, hogy valóban embertelenek-e a körülmények az onkológián vagy sem, Polgár Csaba felesége is beszállt. Mint nemrég megírtuk, uszítással, a "kiszolgáltatott emberek kihasználásával" vádolta közösségi oldalán az ATV-t és általában a baloldalt a Tv2 híradósa, Szentpéteri Eszter, aki Polgár felesége. Mint írtuk, a tévést az akasztotta ki, hogy a csatorna beszámolt az onkológiai intézetben sorban álló betegekről.

Uszítással vádolja az ATV-t a TV2 híradósa az onkológiai riport miatt

Azt nem említi, hogy a férje ott az igazgató. Uszítással, a "kiszolgáltatott emberek kihasználásával" vádolja közösségi oldalán az ATV-t és általában a baloldalt a Tv2 híradósa, Szentpéteri Eszter. A tévést az akasztotta ki, hogy a csatorna a múlt héten beszámolt az onkológiai intézetben sorban álló betegekről - szúrta ki a HVG.hu.

Figyelmébe ajánljuk