Elég ijesztő, ahogy Hosszú Katinka két tök szimpla újságírói kérdésre reagált

  • narancs.hu
  • 2017. július 27.

Villámnarancs

Az olimpiai bajnok kissé túlreagálta a dolgot. Kár, hogy videóban közzé is tette ezt.

Hetedik lett tegnap Hosszú Katinka a budapesti világbajnokság 200 méteres gyorsúszásában. A kivételes képességű olimpiai bajnok ezután egy videót tett közzé a verseny utáni gondolatairól, ebben szerepel egy elég furcsának tűnő eszmefuttatás is.

Hosszú ugyanis láthatóan zokon vett két teljesen normális újságírói kérdést. Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy miután látta, nincs érmes pozícióban, visszavett-e? A másik pedig arra, hogy miután többször is úszott már világversenyen 200 méter gyorsat és nem nyert érmet, próbálkozik-e még ezen a számon?

Hosszú rosszindulatúnak érezte a kérdéseket, pedig szakmai szempontból megalapozottak voltak. Tekintve, hogy Hosszú Katinka versenyzett a 200 méter gyorsúszás után, joggal vetődhetett fel, hogy esetleg arra spórol az erejével, hiszen egy másik számtól hasonló megfontolás miatt vissza is lépett néhány napja. A másik, hogy esetleg feladja a 200 méter gyorst: miért ne lehetne ez is jogos kérdés? Tök sok számot úszik, miért ne koncentrálhatna kevesebbre? Miért kell ezen megsértődni, miért nem mondja, hogy nem, nem akarja otthagyni ezt a számot? Vagy hogy majd eldönti, vagy hogy ki tudja?

Bármit mondhatott volna, ebben a videóban viszont Hosszú a megsértett istenség pozíciójából beszél, ami neki sem áll jól. Reméljük, hamar levetkőzi.

De még csak nem is ez a legvisszásabb. Hanem az, hogy ha ezeket a kérdéseket egy külföldi újságírótól kapta volna – folytatja –, akkor elmentek volna, a magyaroktól viszont nem.

Hogy mi?

Egy magyar újságírónak kötelező babusgatnia, el kell kerülnie a kényelmetlen kérdéseket? Hosszú Katinka válasza: „Mi magyarok vagyunk, fogjunk össze a hazai rendezésű világbajnokságon.”

Jaj, ne! Ezerszer hallott érv ez, hogy miért kell állandóan kritizálni, vegyük már észre a jót, blabla… Ez a szöveg elmegy egy sörözői beszélgetésben, viszont nem egy vérprofi sportolótól. Akinek az áll jól, ha a hülye (vagy annak érzett) kérdésekre is elegánsan reagál. Főleg, ha a kérdéseknek szakmai alapja is van.

Hosszú Katinkának semmi oka nem volt megsértődni. Kár, hogy az újságírókat hibáztatja a releváns kérdések miatt. Itt kéne gyorsan pontot tenni ennek a történetnek a végére.

Figyelmébe ajánljuk