Ezeknek teljesen elment az eszük: az államtitkár már ott tart, hogy aki nem fideszes, veszélyt jelent Magyarországra

  • - gm -
  • 2018. január 31.

Villámnarancs

Egyelőre csak az ellenzéki pártokról van szó, de mi lesz holnap?!

Miután bemutatta a párt minden szempontból értelmezhetetlen új plakátját, Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója elment Orbán Viktor házi tévéjébe, hogy megmutassa, milyen színvonalú kampányra is számíthat ez az ország. Az MTI szemlézte köztévés „interjúban” elhangzik, hogy az ellenzéki pártok, az ellenzéki vezetők veszélyt jelentenek Magyarországra, ami nyilván nettó baromság, mai állapotában az ellenzék leginkább önmagára jelenti a legnagyobb veszélyt.

A kijelentés persze tökéletesen illeszkedik a kormány retorikájába (amiben Magyarország = a kormány), éppen ezért sokat nem is kellene vele foglalkozni, egészen biztosan mondanak még hasonlókat a kormánypárt jeles figurái az elkövetkezendőkben.

Ugyanakkor ha odarakjuk a fenti mondat mellé a nemrég bejelentett, „Stop Soros” névre hallgató rémisztő zagyvaságot, vagy ránézünk az új köztéri plakátokra,

kicsit aggasztóbb kezd lenni a kép.

Mert mi van akkor, ha holnaptól nemcsak az ellenzéki pártok és vezetőik, hanem az ellenzéki szavazók is veszélyt jelentenek majd? Mi lesz akkor, ha a kormány tényleg azt érzi, hogy valaki veszélyt jelent a felfoghatatlan gazdagodásra, a mocskos tolvajlásokra, és nagyjából mindenre, amit nyolc év alatt sikerült kiépíteni?

Nehéz nem arra gondolni, hogy ezt az egész elmebajt úgy fokozzák, hogy a társadalom egyre nagyobb csoportjait jelölik ki ellenségnek, Hidvéghi Balázs meg bejelenti majd, hogy ők a veszélyesek, ők a nem fideszesek, oda lőhettek.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.