Na, ki nevezte ki Németh Szilárdot az Arany János-emlékév fővédnökévé? Németh Szilárd

szerző
- palosm -
publikálva
2018. jan. 31., 16:15
kommentek
10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ennyi erővel lehetne a költészet nagykövete is.

Miután Németh Szilárd az „Arany János bicentenárium fővédnökének” nevezte magát az Arany szülővárosában megnyílt múzeummal büszkélkedő Facebook-posztban, felmerült bennünk egy apró, ám annál kínzóbb kérdés:

ki a frász tartotta jó ötletnek, hogy a nem feltétlen irodalmi jártasságáról és költészet iránti rajongásáról ismert képviselőnek, „a Fidesz öklének” adományozza ezt a posztot?

A kérdést az is súlyosbította, hogy korábbi híradásokban Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tűnt fel, mint fővédnök.

Hát mi folyik itt, vajon az exrezsibiztos tiszteletbeli akadémiai pozícióját készítik elő a dörzsölt kommunikátorok? Nem, ott még nem tartunk.

Még csak ott tartunk, hogy Németh Szilárd hazudott.

false

Hazudott, hogy Arany János nevét felhasználva magát szebbnek és okosabbnak tüntesse fel, mint amilyen. Így fest egy jó hír a választásra készülődő NER-ben, ugyanis ez azért még mindig a jobbik eset.

Mert bontsuk csak ki a szálakat! Az Arany János-emlékév alapja egy 2017-es kormányhatározat, ami a következőt rögzíti: az emlékévet az úgynevezett emlékbizottság bonyolítja le, elnöke Áder János köztársasági elnök, állandó tag még a Magyar Művészeti Akadémia elnöke (akkor még Fekete György, később Vashegyi György) és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László. Az emlékbizottság titkára a Petőfi Irodalmi Múzeum elnöke, Prőhle Gergely. A szövegben nem szerepel a fővédnök szó, mivel a testületet a legmagasabb közjogi méltóság vezeti, nem lenne sok értelme annak, hogy fővédnököt keressenek tevékenységükhöz.

Apró bökkenőnek látszik az is, hogy Lovász László valóban betöltött egy fővédnöki tisztséget Arany Jánossal kapcsolatban, de ez a bizottság nem az a bizottság: az MTA-n belül, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézetének Irodalomtudományi Intézete is létrehozott egy Arany János Emlékbizottságot. Na, ennek volt a fővédnöke Lovász László, tudtuk meg az MTA sajtóosztályától.

A két bizottság a híradásokban, még az MTA kommunikációjában is néha összekeveredett, és előfordult, hogy Lovász Lászlóra a kormányzati emlékév fővédnökeként hivatkoztak, tévesen.

Ráadásul egyéb híradások, például a közmédia, Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét a kormányzati emlékév egyházi fővédnökének nevezte, a jó ég tudja, pontosan mi alapján és mely okból, de ezzel senkinek nem volt gondja.

Na, ebbe a zavaros vízbe ugrott hasast Németh Szilárd, amikor az Arany-bicentenárium fővédnökeként nyilvánult meg, és mondott „hálás köszönetet” segédeinek, „minden közreműködőnek, muzeológusnak, kultúrhistorikusnak, különösen Török László polgármester úrnak, Patócs Julikának, a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület elnökének és Prőhle Gergelynek, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának”.

Utóbbit, vagyis

az Áder-féle bizottság titkárát megkérdeztük

Németh Szilárd eddig titkolt fővédnöki pozíciójáról. Prőhle válaszából kiderült: Németh Szilárd úgy került a képbe, hogy segítette a kommunikációt az emlékbizottság és a költő szülővárosa, Nagyszalonta között, továbbá „többször segített felgyorsítani a felújítási munkálatok adminisztratív részét, ebben a formában – ha tetszik – védnökséget vállalva az Arany-emlékhely megújulása felett Nagyszalontán”.

Ha tetszik.

Ha tetszik, Németh Szilárd mindjárt úgy fog bemutatkozni, mint a magyar költészet tiszteletbeli nagykövete.

Egyébként az, hogy pontosan mi köze Németh Szilárdnak Nagyszalontához, nem derült ki, bár az biztos, hogy a Németh által valaha polgármesterként vezetett Csepel és Nagyszalonta testvérvárosi kapcsolatban állnak, Németh pedig évek óta visszatérő vendég a városban, és persze jó kapcsolatot ápol Török László nagyszalontai polgármesterrel.

Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy Németh Szilárd addig-addig forgolódott az Áder-féle emlékbizottság háza táján, amíg elhitte magáról, hogy ő az Arany János-emlékév fővédnöke. Vagy legalábbis nyugodtan bemondhatja, hogy az, úgysem kéri számon rajta senki.

(Természetesen a Fidesz-frakció sajtóosztályát is megkérdeztük az önkéntes fővédnökségről, választ nem kaptunk.)

false
szerző
- palosm -
publikálva
2018. jan. 31., 16:15
kommentek
10
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  rworse
  2018. február 01., csütörtök 01:54
  Incitatus for principatus!
 2. 9
  Eeyore2
  2018. január 31., szerda 23:06
  Saját magát nevezi ki konzullá Incitatus.
 3. 8
  tiszapolgári
  2018. január 31., szerda 22:32
  Mint komor bikának, olyan a járásom,
  Bikaistállónak is elmenne a lakásom.
  Olcsó, mert mindig ügyelek a rezsire,
  Drága verejtékkel íródott e versike.
 4. 7
  szegedi789
  2018. január 31., szerda 22:02
  Következő lépés: Sziszi fogja lehúzni a neveket a József Atttila-díjról...
 5. 6
  szegedi789
  2018. január 31., szerda 21:59
  Előretolt Ökörség.
 6. 5
  naki
  2018. január 31., szerda 21:49
  "A Fidesz ökle", a Fidesz ökre.
 7. 4
  rworse
  2018. január 31., szerda 21:23
  Hol volt, hol nem volt: élt egy szamuráj!
  Igazi mesemondó nagy király!
  Nagy az, aki nagy, aki kicsi, az kicsi!
  Hiszi a Sziszi, aki elhiszi!

  Ihn nikho! Mahna nikho mha nahna e rei!
  Mha nahno mha nah rikho! Ihni Kohei!
 8. 3
  rworse
  2018. január 31., szerda 21:19
  Németh Szilárd a költészet nagykövete.
 9. 2
  Cyrano
  2018. január 31., szerda 20:09
  tamblin olvastam, nem tudom kitől:
  A Nemzet Adoniszának annyi köze van Arany Jánoshoz, hogy egyszer megkérdezte Lézer Jani új Roxelét látva: - Arany, János?
 10. 1
  szegedi789
  2018. január 31., szerda 19:14
  Tényleg L.Simy és a szőtsy Mikulás Gejza tekéntetes úr hol leendett ekkortájt?
  OJD is már M5-ön nyomul új műsorával !
  Hát ki maradt vala az dicsőséges Ugaron ?
  Akkor Sziszynek hullott egy forgács az Parnasszus asztalárúl...

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk