Itt már tényleg mindent szabad Orbán haverjainak

  • 2016. december 7.

Villámnarancs

Viszlát világörökség, helló Pista bácsi: gombokért szavazta meg a fideszes városvezetés Garancsi felhőkarcolóját.

Egy hete írta a Magyar Nemzet, hogy nem épülhet 120 méteres felhőkarcoló a Kopaszi-gát mellett, ahol Buda Part néven tervezett lakó-, iroda- és szórakoztatónegyedet építene a Garancsi István Fidesz-közeli vállalkozóhoz köthető Property Market Kft., mert a fővárosi városfejlesztési bizottság nemet mondott az újbudai önkormányzat javaslatára, a fővárosi rendezési szabályzat módosítására.

Az MSZP-s Horváth Csaba akkor még azt mondta, hogy a bizottság elfogadta az Icomos (a UNESCO műemlékvédelmi világszervezete) és a Budapest Világörökségéért Alapítvány véleményét. A tervezett 120 méteres magasság és a helyszín sem hagyható jóvá a világörökségi központtal való egyeztetés nélkül.

Lófaszt nem!

A Fővárosi Közgyűlés ma módosította a városrendezési szabályzatot, és ahogy az Index beszámolt róla: „a módosítási javaslat legfőbb eleme egy 120 méteres toronyház elhelyezése” volt, mivel eddig a Lágymányosi-öböl melletti területen 65 méter volt a megengedett maximális építési magasság.

A döntéssel a területen majdnem kétszeresére nő a magassági határ, és ha ez nem volna elég, Garancsi fejlesztési területén

a beépítési sűrűség is változik,

vagyis „a módosítás a Lágymányosi-öböl környezetében elhelyezkedő közpark övezetbe sorolt területet átstrukturálja, új zöld felületeket jelöl ki”.  A rendezési szabályzat módosítását kormánypárti többséggel fogadták el.

Úgyhogy ennyit a világörökségről, ha Garancsi felhőkarcolót akar építeni.

No de nem kell mindjárt felkapni a vizet, a főváros nem ingyen emelte a magasságot. Az Index szerint „a rendezési szabályzat módosításáért az ingatlanfejlesztő cég egymilliárd forint értékű közlekedési fejlesztést ígért egy szerződésben. Eszerint elkészítenék a fonódó villamos meghosszabbításának kivitelezési terveit, csomópont, kerékpárút épülne”.

Úgy látszik, van az a pénz, amiért semmi sem drága, de azért tegyük tisztába a dolgokat: 1 milliárd forint csupán aprópénz ahhoz képest, hogy Garancsiék több mint háromszázszorosát szánják a Kopaszi-gátra.

Figyelmébe ajánljuk