Március 15-étől tanársztrájk a budapesti Szent István Gimnáziumban

  • narancs.hu
  • 2016. március 6.

Villámnarancs

Szalayné Tahy Zsuzsa tanárnő március 15-étől felhagy az osztályzással: nem ír be jegyeket. Szerinte ugyanis nem lehet szakszerűen órát tartani a gimnáziumban.

Az első fecskékkel megérkezett az első sztrájkoló pedagógus is: Szalayné Tahy Zsuzsa a zuglói Szent István Gimnázium tanára nem ír be jegyeket. Elhatározásáról mai Facebook-bejegyzésében számolt be, egyebek mellett e szavakkal: „Több csoportról tudok, ahol rendszeresen az adott tárgyból végzettséggel nem rendelkező tanít, miközben a szaktanári állás meghirdetése nem történt meg. Ez a Klikben »így normális«. Amíg van olyan (tetszőleges tantárgyat tanító) tanár az iskolában, akinek nincs még 26 órája hetente, a hiányzó (beteg) tanár helyettesítése »megoldott«. Ebből következően a szakszerű helyettesítés gyakorlatilag lehetetlen.
Az egyik csoportomat félév után vettem át úgy, hogy fél éven keresztül nem volt szakszerű helyettesítésük. Többségük most érettségizik.

Néhány »szerencsés« osztályt úgy tanítunk, hogy egyik óráját szakos tanár, másik óráját »bárki« helyettesíti.
Néhány osztályban más tantárgyat tanító tanár fog tanítani – a saját tárgyát. Miből fog jegyet adni?

Egy 12-es fakultációs csoportot most vettem át. Ők mostantól több részletben, részben a 7.a, részben a 11.a, részben a 11-es fakultációs csoportomba fognak járni, így készülnek az érettségire…” És így tovább, fájdalmas hosszúságban.

Mint az Index emlékeztet rá, Szalayné február közepén „nyílt levélben szólt be tankerületi vezetőjének, miután a Klik a miskolci tanártüntetés miatt elmaradt órák miatt rászállt Pukli Istvánra”.

Mit is mondhatnánk kiállására? Hajrá!

Neked ajánljuk