Nem adatná be magának - mondja az orosz vakcináról a magyar szakértő

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 13.

Villámnarancs

Falus Ferenc szerint viszont nem lehet annyira rossz az orosz oltóanyag.

Mint arról mi is beszámoltunk, Vlagyimir Putyin kedden bejelentette az első koronavírus-vakcina bejegyzését.

Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus ellen. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben. Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást. „Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát“ – mondta az orosz elnök.

A Népszava megszólaltatott egy a hatósági engedélyezésben jártas hazai szakembert, aki elmondta, egyelőre csak orosz törzskönyve van a vakcinának, ezért az csak Oroszországban hozható forgalomba – Magyarországra csak akkor kerülhetne a készítmény, ha az orosz oltóanyagnak lenne az Európai Gyógyszerhatóság  által kiadott törzskönyve is. Ám ehhez, a legkedvezőbb esetben is félévre volna szükség.

A szakértő szerint az oroszok nem sokat foglalkoztak a preklinikai fázissal, rögtön a humántesztelésbe kezdtek, az oltóanyagban pedig legyengített vírust használnak. A hazai szakember hozzátette: az orosz vakcinát az eddigi  információk alapján, ő nem adatná be magának.

Falus Ferenc, egykori tisztifőorvos viszont azt nyilatkozta a lapnak, hogy "nem lehet annyira rossz az az orosz vakcina". Falus megjegyezte: Oroszországban több olyan oltóanyag is van forgalomban, amelynek nincs nemzetközi törzskönyve, így azokat csak az ország határain belül használhatják.

Mint arról beszámoltunk, a WHO épp múlt héten nevezte aggályosnak az orosz koronavírus-vakcinát. Az Egészségügyi Világszervezet felszólította Oroszországot, hogy a nemzetközi irányelveket kövesse a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésekor.

Az orosz vakcina nem található meg azon a hat oltóanyagot tartalmazó listán, amelyet a WHO állított össze a három kritikus próbán átesett vakcinákról, e szükséges próbák között a széleskörű emberi tesztelés is megtalálható. Oroszország már pár hónapon belül megkezdené az oltásokat.

Putyin bejelentette az első koronavírus-vakcina bejegyzését

Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette a SARS-CoV-2 koronavírus elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését. Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus ellen. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.