Orbán levelet írt a leidiótázott néppártiaknak

  • narancs.hu
  • 2019. március 14.

Villámnarancs

Bocs, ha megsértettelek titeket, de minden marad a régiben. Azért, ha lehet, ne rúgjatok ki.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből; írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér "a támadó nyelvezetért", de

fenntartja politikai álláspontját

- idézi a Reuterst az MTI. Mint írják: A Reuters által csütörtökön megszerzett egyik levélben Orbán Viktor felkérte a flamand kereszténydemokraták vezetőjét, Wouter Beke-t, hogy vizsgálja felül a Fidesz kizárására vonatkozó javaslatát. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.

A De Standaard nevű belga lap megjelentette Orbán levelét, amelyet a miniszterelnök a flamand kereszténydemokrata párt, a CD&V vezetőjének címzett - az Index idézi is a levelet:

false

„Nem titok, hogy komoly nézeteltérések vannak a Fidesz és a CD&V között a migráció ügyében, a keresztény kultúra és Európa jövőjének védelmében. Az sem titok, hogy nem kívánjuk megváltoztatni a pozíciónkat ezekben az ügyekben. Mégis, nem tartom észszerűnek, hogy effajta nézeteltéréseket úgy oldjunk meg, hogy kizárunk egy pártot a politikai családunkból. Ezért tisztelettel azt szeretném kérni, hogy vizsgálja felül a kizárásra vonatkozó javaslatát.

Ugyanakkor, Daul elnök úr és Weber frakcióvezető úr tiltakoztak az ellen, hogy „hasznos idiótáknak” neveztem a kizárásunkat kezdeményező pártokat. Ez valójában egy idézet Lenintől, amellyel bizonyos politikai döntéseket szándékoztam kritizálni, nem pedig egyes politikusokat.

Ezúttal szeretnék elnézést kérni, ha személyesen sértőnek találta a megjegyzésemet.”

Az Index idézi Wouter Beke-t, a CD&V elnökét, aki a belga lapnak nyilatkozott arról, mit gondol Orbán leveléről:

„Ha valaki bocsánatot kér tőlem, elfogadom a bocsánatkérést. De az egész vita egyáltalán nem arról szólt, hogy én megsértve érzem-e magam. Nem volt túl tiszteletteljes [Orbán megjegyzése], de ezt tudom kezelni. A vita már régóta azoknak alapértékeknek a tiszteletben tartásáról szól, amelyeket fontosnak tartunk Európában, mint például a sajtó szabadsága, a hatalmi ágak szétválasztása, és a szolidaritás Európában. És a külső határaink közös védelméről, amit Orbán akadályoz.”

Mivel Wouter Beke szerint Orbán nem változtatta meg a hozzáállását, a CD&V fenntartja, hogy Orbánnak és Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban.

Az Indexnek a másik belga kereszténydemokrata párt, a Humanista Demokratikus Centruma   megerősítette, hogy ők is megkapták a levelet. „Valóban kaptunk egy levelet Orbán miniszterelnök úr nézőpontjával, de ez semmiben nem változtatja meg a mi álláspontunkat."

Figyelmébe ajánljuk