Rácz Zsófia: "A diplomám hiánya nem hátráltat"

  • narancs.hu
  • 2021. február 25.

Villámnarancs

A fiatalokért felelős helyettes államtitkár nem tartja magát politikai kinevezettnek.

"Nem kell olyan munkákat végeznem, amihez komoly szakmai végzettség kell. A diplomám hiánya nem hátráltat" - mondta az ELTE Politológus Műhelyének beszélgetésén Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a Népszava tudósítása szerint.  A lap megjegyzi: Rácz hosszú idő elteltével most vállalt először olyan nyilvános fellépést, ahol nemcsak a sajátjai kérdezhették.

Mint arról mi is beszámoltunk, Rácz Zsófiát tavaly, 22 évesen úgy nevezték ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkárává, hogy a kinevezés miatt törvényt kellett módosítani, mivel Rácz még nem fejezte be jogi tanulmányait.

„Ez a törvénymódosítás nem értem, nem miattam, hanem a fiatalokért történt. Itt lehetőség nyílt arra, hogy egy fiatal képviselje a fiatalokat, akkor is, ha a szakmai tapasztalata mellett még nincs meg a diplomája. De kizárólag erre a pozícióra érvényes a változtatás” – mondta később Rácz  a Mandinernek adott interjújában.

Az ELTE Politológus Műhelyének beszélgetésén Rácz annak a véleményének adott hangot, hogy nem tekinti magát politikai kinevezettnek, mert mint hangsúlyozta, a törvény is szakmai felsővezetőként határozza meg a helyettes államtitkári pozícióját. Mint arra a Népszava rámutat, ezen a ponton a fiatalokért felelős helyettes államtitkár ellent is mondott korábbi mondatának, miszerint nem olyan a feladatköre, amihez szakmai végzettség kell.

Rácz Zsófia a beszélgetésen elmondta, hogy mindenképpen szeretné megszeretni jogi diplomáját.

Figyelmébe ajánljuk