Reszketni méltóztatnak – Rendőri készültség a budapesti hidaknál

  • narancs.hu
  • 2015. március 2.

Villámnarancs

Hídvédő rendőrök sorakoztak fel tucatszámra a főváros két partját összekötő helyszíneknél. Spontán útlezárástól vagy egyéb polgári engedetlenségi akcióktól tartanak, ezért a fokozott készültség.

Budapest hídjait és a hidak környékét ellepték a rendőrök és a rendőrautók. Pedig ma – tudomásunk szerint – egyetlen magas rangú politikus, hírhedt diktátor vagy egyéb híresség sem szeli a város útjait. Csupán az elégedetlen állampolgárok miatt van a felhajtás. (Képeink a Szabadság híd és az Erzsébet híd pesti hídfőinél készültek, ahol a majd tucatnyi „csíkos” mellett még platós, gépkocsik elszállítására alkalmas jármű is bevetésre várakozik.)

false

Fotó: Narancs

false

Fotó: Narancs

false

 

Fotó: Narancs

A rendőrség ugyanis pénteken megtiltotta, hogy megtartsák a március elsejére kilátásba helyezett, az útdíj bevezetése és a kormány tevékenysége ellen tiltakozó országos útlezárásokat, ám a szervezők erre válaszul nem zárták ki annak lehetőségét, hogy helyenként spontán akciók fordulhatnak majd elő.

Büki Zoltán, a Blokád az útdíjak ellen a demokratikus Magyarországért Facebook-csoport szervezője pénteken az Indexnek azt mondta: „nem kizárt, hogy valamikor valami történni fog, hiszen sok az elégedetlen ember”.

A készültségből arra következtethetünk, hogy a rendőrség egy esetleges hídlezárás, hídfoglalás veszélyétől tart, így inkább őrzik a hidakat, a kérdés persze csak az, hogy meddig. A „valamikor valami történni fog” kategória szerint innentől kezdve a végtelenségig strázsálhatnak a hidak mentén.

(Közben információink szerint demonstrálók délután 4 óra előtt megbénították a Rákóczi út forgalmát, majd negyed 5 körül rövid időre lezárták a Nyugati téri felüljárót, mostanra már mindkét útszakasz úgy, ahogy járható, de esemény van a BAH-csomópontnál is.)

Most tényleg szokjunk hozzá, hogy nagyuraink reszketni méltóztatnak?

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.