Szétszedik az Országos Széchényi Könyvtárat is

  • narancs.hu
  • 2016. július 9.

Villámnarancs

Miért ne lehetnének a könyvtár különböző részei több tíz kilométer távolságra egymástól?

Költözik az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), és a csütörtöki kormányinfón úgy tűnt, hogy Lázár János meg is mondta, hogy hová: Piliscsabára. Ám röviddel a kormányinfó után kiderült, hogy mégsem az egész könyvtár költözik, csak a raktár. „Nagyszabású épületegyüttest kap Piliscsabán az OSZK raktározásra” – írta az Index már helyesbítve –, ahol „a készletezésre és a raktározásra váró dokumentumok és könyvek állítólag méltó elhelyezésére nyílik majd lehetőség".

Most már csak az a  kérdés, hogy mi a jó abban, ha az OSZK raktára több mint 25 kilométerre lesz Budapesttől, és miért épp Piliscsaba a legmegfelelőbb hely a könyvtár raktározási lehetőségeinek kiteljesedéséhez? Továbbá: Piliscsabán hol lesz ez a bizonyos „nagyszabású épületegyüttes”? Tán a mára jórészt kiürített Pázmány egyetemi campusának Makovecz-épületeiben? Vagy jó sok pénzért felhúznak a semmi közepén valami újat?

Kinek jó ez? Mert azt bajosan hisszük, hogy mindez a könyvtár használóinak, illetve az ott dolgozóknak az érdekében történik.

Figyelmébe ajánljuk