Szijjártó Péter, a hűséges cseléd

  • narancs.hu
  • 2015. március 24.

Villámnarancs

Nehéz megszokni a gondolatot, hogy ez az ember felelős a magyar külügyért. Vagy bármiért, amit nagyobb odafigyeléssel, önállósággal és méltósággal kell kezelni, mint egy tömör vasgolyót.

Tartalmas interjút készített a külügyminiszterrel az Index. A keleti nyitásról is sok érdekes dolgot hazudik Szijjártó Péter, de a beszélgetés legtanulságosabb része mégis a miniszterelnökhöz fűződő viszonyát taglaló kérdezz-felelek. Íme:

Volt valaha érdemi ügyben konfliktusa Orbán Viktorral?

Nem. De még nem érdemiben sem.

Nem furcsa ez?

Én inkább örülök neki.

Mennyire messze menne el a véleménye képviseletében, ha mást gondolnának?

Mindig elmondom neki, hogy mit gondolok, ami, hála istennek, az esetek döntő többségében egybeesik a végső döntéssel. De vita azokban sincs, ahol nem, mert a döntésekért végső soron ő felel.

Hogy szólítják egymást?

Ő engem Péternek, én őt elnök úrnak. Többször mondta 2006-ban, amikor elkezdtem vele dolgozni, hogy szólítsam a keresztnevén, de én így szoktam meg.

El tud képzelni olyan politikai fordulatot, ami után már nem követné a miniszterelnököt?

Nem.

Amos J. Hochstein, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma energiaügyekért felelős különmegbízottja és a meggyőző Szijjártó Péter

Szijjártó tárgyal

Fotó: MTI

 

Jegyezzük meg jól, hogy e szavakat Magyarország jelenlegi külügyminisztere mondta. De miféle külügyminiszter az olyan, aki attól boldog, hogy nem volt konfliktusa a főnökével, aki Istennek hálálkodik, hogy ugyanazt gondolja, amit a főnöke, és aki csak elnökurazni képes? Tudjuk, persze, hogy a minister eredetileg azt jelenti, hogy szolga, de azt eddig nem tudtuk, hogy egyúttal cselédet is jelent.

Figyelmébe ajánljuk