Vasárnapi zárva tartás: 2010-ben Matolcsy is ellenezte

  • narancs.hu
  • 2015. március 23.

Villámnarancs

A volt nemzetgazdasági miniszter szavai szerint a vasárnapi zárva tartásról hozott kormányzati döntés csak úgy lehet megalapozott, ha készült erről hatástanulmány. Matolcsy-retró.

A vasárnapi zárva tartás kérdésében Horváth Csaba (MSZP) országgyűlési képviselő még 2010-ben fordult írásbeli kérdéssel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez. Az ellenzéki politikus arról érdeklődött, hogy a kormány tervezi-e a kötelező vasárnapi zárva tartás bevezetését, és ha igen, az a kormány szerint milyen hatással fog járni.

Matolcsy György válaszának két kulcsmondata: „A vasárnapi nyitva tartással kapcsolatosan számos érdeket, szempontot kell figyelembe venni, és a vasárnapi nyitva tartás korlátozása jelentős gazdasági kihatással jár a kereskedelmi szektorra. A megalapozott kormányzati döntés meghozatalához ezért megfelelően alátámasztott és a kereskedelmi érdekképviseletek, szakmai szervezetek bevonásával kidolgozott hatásvizsgálat szükséges.”

A miniszterelnök jobbkeze öt éve tehát egyértelműen fogalmazott. Ma viszont a kormánynak – Kovács Zoltán kormányszóvivő tolmácsolásában – már az az álláspontja, hogy nem a kormány feladata számításokat végezni.

MNB, 2015. március 5.

MNB, 2015. március 5.

Fotó: MTI

A magyar tündérmese szülőatyja egyébként 2010-ben a mai kormányzati kommunikációhoz képest markánsan eltérő álláspontot képviselt. Ma ugyanis a kormány azt sulykolja, ráadásul – állítása szerint – hatástanulmányok nélkül, hogy a vasárnapi nyitva tartás korlátozása nincs hatással sem a kereskedelmi forgalomra, sem a foglalkoztatásra. Matolcsy ellenben nem hagy kétséget afelől, hogy a korlátozás „jelentős kihatással jár a kereskedelmi szektorra”.

Matolcsy miniszter végül hivatkozott a boltzárról szóló európai uniós aláírási kezdeményezésre is: „Az aláírásgyűjtés eredményének ismerete is szükséges ahhoz, hogy a kormány megalapozottan dönthessen a kérdésben, hiszen nem lenne célszerű olyan szabályozás elfogadása, amely adott esetben versenyhátrányt jelentene a hazai vállalkozásoknak.”

Ahhoz, hogy az Európai Bizottság egyáltalán napirendre vegyen egy ilyen felvetést, 1 millió aláírást kell összegyűjteni. Nos, a kezdeményezés honlapja szerint ebből összesen 20 ezer jött össze (a szükséges aláírások 2 százaléka). A magyar vállalkozásoknak okozott és Matolcsy által jósolt versenyhátrány ellenére azonban az Orbán-kormány úgy döntött, mindez nem számít.

Jelenlegi tudásunk szerint nem egyszerűen az botrányos, hogy az Orbán-kormány nem készíttetett hatástanulmányokat egy ilyen fontos kérdésben (ahogyan ők állítják), vagy hogy bár rendelt hatástanulmányokat, de azok létét eltagadta, hanem az, hogy a megrendelt és elkészített hatástanulmányok ellenére tudatosan hozott egy több ezer ember állását veszélyeztető, felelőtlen és káros döntést.

S hogy miért?

Csak. (Ha belegebedtek is.)

Neked ajánljuk