Visszhang: e-színház

1984

  • Sándor Panka
  • 2023. március 1.

Visszhang

Horgas Ádám látványos, összművészeti erőket megmozgató előadását 2020-ban mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház.

Horgas rendezte, írta színpadra a regényt, de még zenét is szerzett hozzá. Most három napra ismét hozzáférhetővé teszik e-színházként.

Az előadás az Orwell-regényben leírt totális diktatúra elemeit állítja párhuzamba a jelenünkkel, s ehhez izgalmas látványvilágot teremtenek Horgas Péter díszlete és Bujdosó Nóra jelmezei. Winston Smith (Rétfalvi Tamás) az első jelenetben koporsó alakú szekrényből szól hozzánk, és a képernyő előtt is lenyűgöz a gondolatrendőrök sziluettjeinek megnyitásával elénk táruló belső kert. Az indusztriális hangulatú elemek jól átadják a hideg, örömtelen disztópia alapélményét. Mozgatásukkal fel-felsejlik a háttérből a remény lehetősége, egy festőien szép, élénk színű táj.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.