Visszhang: film

A figyelők

  • SzSz
  • 2024. július 3.

Visszhang

Az élet egy szürke erdő, amelyben mind egyformán bolyongunk – a film alapgondolata nem túl eredeti, ám láttunk már hasonló, bárdolatlan felvetésből egészen pofás horrort is kikerekedni.

A figyelők ráadásul egy gyenge, ám a műfajban kötelező rémisztgetős nyitójelenet után egészen sokáig döcög tisztességes ritmusban: megismerhetjük Minát, az állatkereskedés eladóját, akinek csak egy papagájt kellene elfuvaroznia, ám a melóból végül egy életét, sőt az egész univerzumot megváltoztató kalamajka keveredik. Autója lerobban egy erdőben, amelyet lehetetlen elhagyni. A fák mélyén egy bunker áll, ahol további bajtársakkal találkozik. Őt és minket is ők vezetnek be a szabályokba: az erdőt különös entitások uralják, akiket csak figyelőknek neveznek. Egy tükrös ablakon keresztül vizslatják őket, tilos nekik hátat fordítani, és estére mindig, minden körülmények között vissza kell térniük a bunkerba. Ahogy az lenni szokott, a múlt árnyai is előmerészkednek, Mináéknak pedig nem marad más választásuk, mint megszökni.

Hasonló, egyetlen ötletre felhúzott B horrorok heti szinten jönnek-mennek a különböző streaming oldalak toplistáin – A figyelőket egyedül Ishana Shyamalan neve emeli ki a szürke tömegből: ő a Hatodik érzék rendezőjének, M. Night Shyamalannek a lánya. Hogy az alma nem esett messze a fájától, azt a film végi azon fordulat is jelzi, amely egyszerre igyekszik felkavarni nézőit és megnyitni az utat az univerzumépítés előtt. Mindez azonban nem változtatja meg az azt megelőző másfél órát.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.