Visszhang: lemez

Peggy Gou: I hear you

  • - minek -
  • 2024. július 3.

Visszhang

Szórakoztatóan eklektikus szettjei teszik igazán érthetővé azt a „furadiszkó” vonalat.

A dél-koreai születésű, de már rég­óta Európában élő DJ, elektronikus tánczenei producer és kiadóvezető szinte észrevétlenül vált szupersztárrá a klubvilágban és némileg még azon túl is. Szórakoztatóan eklektikus szettjei teszik igazán érthetővé azt a „furadiszkó” vonalat, amely pár számos megjelenései révén híresült el; nyilvánvaló a kapcsolódás a nyolcvanas, majd egyre inkább a kilencvenes évek tánczenéi iránt, de az elektro, a (proto-)house, a szintipop és a diszkó világából építkező számai koreai vagy koreai-angol szövegei miatt is izgalmasak voltak. A tavalyi nyár slágerének számító (It Goes Like) Nanana viszont jelezte a feltűnő irányváltást, amelyet Gou a járvány idején rommá hallgatott kilencvenes évekbeli eurodiszkó hatásának tulajdonított, miközben iróniával vegyítve prezentálta a korszak gátlástalan zenei hedonizmusát. Most meg­jelent első albuma színes, néhol merésznek tűnő, habár kissé egyenetlen színvonalú utazás a parti­univerzum mélyére – ahol azért nem csak direkt, fülbemászó klubslágerekkel próbálkozik. Ott van mindjárt a 2021-es I Go vagy az újabb keletű Lobster Telephone, és akadnak lassabban lüktető darabok is, mint a Villano Antilliano transz rapperrel rögzített All That című szám. A másik véglet a Seoulsi Peggygou című, koreai citerával feljátszott drum and bass, illetve az 1+1=11 című lo-fi trance darab, amelyek a maguk keresetlen egyszerűségével új szintre emelik a kedvvel űzött zenebohóckodás fogalmát.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.